Duitsland

Vermeende Duitse coupleider prins Heinrich XIII vroeg Oranjes om eerherstel

07 december 2022Leestijd: 2 minuten

In Duitsland zijn zeker 25 rechts-extremisten opgepakt die van plan zouden zijn de Duitse regering omver te werpen. Onder hen de vermeende leider van de groep: prins Heinrich XIII (71). De Duitse edelman vroeg 14 jaar geleden in Elsevier aan de Oranjes om eerherstel voor zijn ‘foute familie’.

Prins Heinrich XIII Reuss is kleinzoon van Adolf Friedrich van Mecklenbrug, een broer van prinses Beatrix’ grootvader prins Hendrik. Hij werd op woensdag 7 december in Frankfurt am Main opgepakt tijdens een grootschalige Duitse antiterrorismeoperatie op meer dan 130 locaties.

Heinrich XIII zou een van de leiders zijn van de Reichsbürgerbewegung, een in Duitsland verboden extremistische groep die de huidige Duitse regering niet erkent en terugverlangt naar het Duitse Rijk van 1871. Volgens de Duitse inlichtingendienst heeft de beweging zo’n 21.000 aanhangers; onder hen neonazi’s, complotdenkers en wapenliefhebbers.

Prins moest nieuwe staatshoofd worden

De verdachten – een bonte verzameling van onder anderen een AfD-politicus en oud-militairen – zouden vergevorderde plannen hebben voor een staatsgreep. Ze wilden de Bondsdag aanvallen en leden van het parlement gijzelen. Prins Heinrich XIII zou zijn aangewezen als het nieuwe staatshoofd.

Eerder dit jaar noemde een familielid in Duitse media de prins een ‘verwarde oude man’ die ‘samenzweringstheorieën onderschrijft’. Hij zou binnen de familie persona non grata zijn.

Heinrich XIII wilde banden met de Oranjes aanhalen

De Oranjes deden Adolf Friedrich van Mecklenbrug na de Tweede Wereldoorlog in de ban omdat hij een fanatieke nazi zou zijn geweest, bevriend met Hermann Goering. Kleinzoon Heinrich XIII heeft dat besluit altijd bestreden. Met zijn moeder, de Duitse prinses Woizlawa Feodora Reuss, gaf hij in 2008 een interview aan Elsevier. ‘Ik ben bang dat mijn lieve nicht verkeerd is geadviseerd,’ zei prins Heinrich destijds over prinses Beatrix.

Klik hier om het volledige interview met de Duitse prins en zijn moeder terug te lezen (opent als pdf in nieuw tabblad)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.