René van Rijckevorsel Premium Corner

Weer China uit vitale infrastructuur Europese Unie

25 oktober 2022Leestijd: 3 minuten

De Europese Unie moet snel écht werk van een nieuw, prudenter China-beleid. Sluit Chinezen uit van de vitale infrastructuur, schrijft René van Rijckevorsel.

Tijdens de Europese Top van regeringsleiders afgelopen week, stond naast energie en Oekraïne ook China op de agenda. In een gesprek van drie uur uitten de 27 EU-leiders hun bezorgdheid over de toenemende Europese afhankelijkheid van het land van Xi Jinping, die 23 oktober voor een derde termijn van vijf jaar als secretaris-generaal van de Communistische Partij is benoemd.

Luister ook de EU-podcast BruXL met René van Rijckevorsel over Hoe naïef Europa de deur wijd openzet voor de Chinezen (tekst gaat hieronder verder):

Helaas was de Europese Unie nog niet in staat om ten aanzien van China dezelfde robuuste eenheid te tonen als die waarmee Moskou van doen heeft.

Funeste gevolgen voor de Europese economie en veiligheid

Terwijl de afhankelijkheid van China groeit – denk aan zeldzame aardmaterialen, scheepsbouw – krijgen Chinese (staats)bedrijven in Europa nog altijd gelegenheid om veiligheidssystemen te leveren en te investeren in logistiek en infrastructuur (zie ook het weekblad-artikel ‘Hoe Europa nog altijd de rode loper uitrolt voor China’).

Dat kan, als het komt tot een conflict met China, funeste gevolgen hebben voor de Europese economie en veiligheid.

Sommige regeringsleiders, zoals de vertrekkende Italiaanse premier Mario Draghi, zien de parallel met de relatie met Rusland en manen tot meer voorzichtigheid in de omgang met China. Andere EU-leiders, onder wie de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, zijn minder stellig. Zij willen dat de EU een baken van wereldhandel blijft, ook met China.

De argeloze Europese Unie levert zich uit aan het Rijk van Xi Jinping. EU-correspondent René van Rijckevorsel beschrijft in de nieuwe EW tien zwakke plekken in het Europese bastion.

Lees hier hoe Europa nog altijd de rode loper uitrolt voor China

China

Kanselier Scholz reist met een handelsdelegatie naar China

Vorige week steunde Scholz ondanks Groene tegenstand in zijn regering de aankoop van een ​​deel van de Hamburgse haven door de Chinese staats­rederij Cosco. Later deze maand reist Scholz met een handelsdelegatie naar China, waar hij ook Xi ontmoet.

De Belgische premier Alexander De Croo behoorde tot het kamp van degenen die het gevaar van afhankelijkheid van China serieus nemen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.