buitenland

Poetin: alleen militaire interventie als volk het wil

04 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De Russische president Vladimir Poetin zal niet onmiddellijk overgaan tot militair ingrijpen op de Krim. Maar als een meerderheid van de inwoners van het gebied erom vraagt, zal het Russische leger tot actie overgaan.

Dat heeft Poetin dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in Moskou.

Militair conflict

Volgens Poetin is er op dit moment geen reden om troepen naar Oekraïne te sturen. Maar Poetin sloot een militair conflict ook niet helemaal uit. ‘Als een meerderheid van de mensen in de Krim-regio uit vrije wil bij Rusland wil horen, dan kunnen we alsnog maatregelen nemen.’

Tijdens de persconferentie veroordeelde Poetin de illegale staatsgreep door ‘radicale’ groeperingen in de Oekraïense hoofdstad Kiev. ‘Militanten hebben het land veranderd in een chaos,’ zei Poetin.

Achter Janoekovitsj

De Russische president komt op voor zijn Oekraïense collega Janoekovitsj. ‘Hij heeft alles gedaan wat de oppositie van hem vroeg, en toch was het niet genoeg,’ zei Poetin.

Het geweld dat door het leger zou zijn gebruikt, is niet door Janoekovitsj bevolen, zei Poetin. ‘Ik heb hem over de telefoon gevraagd geen geweld te gebruiken en toen heeft hij mij zijn woord gegeven,’ zei Poetin.

Illegale staatsgreep

Rusland ziet Janoekovitsj ondanks zijn vertrek nog steeds als president. De nieuwe regering, die zichzelf heeft geïnstalleerd, noemt Poetin ‘illegaal’ en wordt derhalve door het Kremlin niet erkend.

De belerende woorden van westerse leiders, die Poetin niet bij naam wilde noemen, vindt Poetin hypocriet. ‘Is Amerika soms vergeten dat het voor de aanval op Afghanistan, Libië en Irak ook geen geldige VN-resoluties achter zich had? En als ze die wel hadden, was de basis voor die resolutie gemanipuleerd.’ In die context noemde Poetin het niet gepast dat hij wordt afgestraft wanneer hij een illegale en gewapende staatsgreep probeert tegen te gaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.