buitenland

Kerry uitgelachen om uitspraken over ‘imperialisme’ Rusland

03 maart 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft wereldwijd hoongelach over zich heen gekregen nadat hij zei dat men ‘in de 21ste eeuw niet zomaar zonder geldige reden een ander land binnenvalt’. ‘Heeft u het soms over de invasie in Irak,’ was de veel gehoorde respons.

‘Kerry die Rusland vertelt niet “zonder geldige reden een land binnen te vallen”, meent hij dat serieus?’ hoonde het door het Kremlin gecontroleerde televisiestation RT.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

19e eeuws gedrag

Tegen nieuwszender NBC veroordeelde Kerry het gedrag van Rusland in het conflict in Oekraïne. ‘Je valt niet zomaar uit eigenbelang onder valse voorwendselen een land binnen. Dat is gedrag uit de 19e eeuw in de 21ste eeuw,’ zei Kerry.

Volgens Russische media was de hypocrisie van Kerry ‘zelfs door het televisiescherm heen te ruiken’. ‘Sinds wanneer onderschrijft en verdedigt Amerika het concept van soevereiniteit en territoriale integriteit? Dat doen ze in ieder geval niet in Syrië,’ zei politiek commentator Marcus Papadolpoulos tegen RT.

Ook op Twitter werd Kerry belachelijk gemaakt. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken is een invasie niet de daad van iemand die sterk is, maar juist van iemand die zwak is. Philip Gourevitch, commentator van The New Yorker, noemde de woorden van Kerry ‘taal van een ervaringsdeskundige’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Sancties

Intussen is Kerry onderweg naar Kiev om daar de nieuwe ‘regeringsleiders’ een hart onder de riem te steken. Om de Russen te straffen voor het bezetten van de Krim heeft president Barack Obama opdracht gegeven om alle Russische tegoeden te bevriezen, reisvisums te weigeren en banken met sancties te treffen.

Brussel beraadt zich op een speciale top van Europese leiders over de crisis in Oekraïne. De top zou al plaats moeten hebben vóór de al ingeplande EU-top van 20 en 21 maart.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.