buitenland

Obama stopt met afluisteren van bevriende wereldleiders

17 januari 2014Leestijd: 2 minuten

De Amerikaanse president Barack Obama zal niet langer bevriende wereldleiders afluisteren. Ook beperkt hij het opslaan en inzien van telefoongegevens.

Het afluisteren van andere staatshoofden en wereldleiders gaat wel door. Dat zei Obama vrijdag in een langverwachte toespraak over de hervormingen van de Amerikaanse spionage- en surveillancepraktijken.

De Amerikaanse inlichtingendiensten zoals de NSA mogen alleen nog maar massaal gegevens verzamelen, als die zijn bedoeld voor het bestrijden van terrorisme, het beschermen van het Amerikaanse leger of dat van bondgenoten en voor het bestrijden van criminaliteit.

Metadata

De opslag van metadata, de ‘gegevens over gegevens’ die worden meegestuurd in dataverkeer, wordt beperkt. De metadata moeten door een derde partij worden beheerd, en per geval moet er een gerechtelijke goedkeuring komen.

Obama zei dat de vrijheden van burgers moeten worden gerespecteerd: ‘Mensen overal ter wereld moeten weten dat de Verenigde Staten geen gewone mensen bespioneren die onze nationale veiligheid niet bedreigen.’

Snowden

De spionage- en surveillancepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendiensten, die onder meer de mobiele telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel afluisterden en massaal gegevens opsloegen, kwamen de afgelopen maanden aan het licht door onthullingen van Edward Snowden, die een tijd door de NSA werd ingehuurd.

De Amerikaanse president sprak in zijn speech ook over hem: hij heeft volgens Obama ‘sensationele’ onthullingen gedaan, die invloed kunnen hebben op de Amerikaanse spionageactiviteiten van de komende jaren.

Op een pardon hoeft Snowden niet te rekenen: ‘Amerika moet kunnen rekenen op de betrouwbaarheid van degenen aan wie de geheimen van onze natie wordt toevertrouwd’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.