NSA: afluisteren Merkel nooit besproken met Obama

28 oktober 2013Leestijd: 2 minuten

De NSA heeft in een uiterst zeldzame reactie laten weten dat de veiligheidsheidsdienst het aftappen van de telefoon van de Duitse bondskanselier Angela Merkel nooit persoonlijk heeft met president Barack Obama. De NSA ontkent niet dat Merkels telefoon al sinds 2002 op de afluisterlijst stond.

NSA-topman Keith Alexander heeft ‘niet in 2010 met president Obama een inlichtingenoperatie over de Duitse bondskanselier Angela Merkel besproken, en ook niet andere operaties die Merkel betroffen. Nieuwsberichten die iets anders beweren, zijn niet waar’. liet de NSA weten. Dit schrijft The Guardian.

Het is uitzonderlijk voor de NSA om te reageren op actuele berichtgeving.

Handygate

Bild am Sonntag citeerde een hooggeplaatste NSA-medewerker die beweerde dat Obama al drie jaar geleden persoonlijk op de hoogte was gesteld van de ‘Handygate‘, het afluisteren van Merkels mobiele telefoon. Bild sprak met dat bericht een eerdere verklaring van de Amerikanen -dat Obama niet op de hoogte was- tegen.

Een delegatie van medewekers van Duitse inlichtingendiensten gaat de komende week in de Verenigde Staten in gesprek met Amerikaanse collega’s. Naar verwachting zullen zij opheldering van de NSA eisen over het Amerikaanse inlichtingenwerk in Duitsland.

Ambassade

De Amerikaanse spionage zou worden geleid vanuit de Amerikaanse ambassade in Berlijn, vlak bij het kantoor van Merkel. Het gebouw werd in 2008 geopend in het bijzijn van Merkel en oud-president Bush senior, die ooit de baas van de CIA was.

De activiteiten van de spionageafdeling van de NSA en CIA, de Special Collection Service, op de vierde etage van het gebouw, worden verborgen gehouden voor het normale ambassadepersoneel. De locatie zou ideaal zijn voor het aftappen van mobiele signalen en van netwerken in de omgeving.