‘President Obama kondigt hervorming NSA-programma aan’

17 januari 2014Leestijd: 1 minuut

De Amerikaanse president Barack Obama zal vrijdag verregaande hervormingen aankondigen over de afluisterpraktijken van zijn land. Er zou een eind komen aan de verzameling van data door de NSA zoals dat nu wordt gedaan.

Obama heeft om 17.00 uur Nederlandse tijd een toespraak over spionage door inlichtingendiensten, melden diverse Amerikaanse media.

Gegevens

Volgens experts gaan de wijzigingen die Obama zal aankondigen veel verder dan eerder werd aangenomen. Obama wil de opslag van metadata niet langer overlaten aan overheidsdiensten zoals de National Security Agency.

Voorlopig zullen de gegevens nog wel bij de NSA blijven, want het is nog niet duidelijk wie ze dan zou moeten opslaan. Daarover wil Obama nog in gesprek gaan met het Congres en inlichtingendiensten.

Terrorisme

Obama is geadviseerd over spionage door een onafhankelijke groep experts. Hij vindt het opslaan van gegevens nog steeds belangrijk in de strijd tegen het terrorisme, maar de privacy van burgers moet zijn gegarandeerd.

Naar verwachting zal Obama ook aankondigen dat hij het afluisteren van wereldleiders zal beperken. In oktober werd bekend dat Obama persoonlijk op de hoogte zou zijn geweest van het afluisteren van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.