buitenland

‘IS gebruikt inwoners Mosul als menselijk schild’

18 oktober 2016Leestijd: 3 minuten

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) maakt gebruik van een van zijn klassieke tactieken. In een poging het hoofd te bieden aan het offensief op het Iraakse Mosul, houdt de terreurgroep burgers gevangen in de miljoenenstad.

De Iraakse en Koerdische strijdkrachten zouden omliggende dorpjes al hebben veroverd op de terroristen, maar volgens telefonische verklaringen van inwoners van Mosul mogen burgers de stad niet uit, meldt persbureau Reuters.

Massamigratie binnen Mosul

Binnen de stad zou een massamigratie gaande zijn: meer dan 100 gezinnen zouden zich van de zuidelijke en oostelijke gedeelten van Mosul (die het meest onder vuur liggen) naar het centrum van de stad verplaatsen. Leden van IS zouden burgers die de stad proberen te ontvluchten in bedwang houden, en begeleiden naar gebouwen van IS. Dat zijn namelijk de gebouwen die het meeste risico lopen door luchtaanvallen van de internationale coalitie geraakt te worden.

Woordvoerder Jeff Davis van het Amerikaanse Pentagon bevestigt dat IS opnieuw burgers als menselijk schild inzet, een tactiek die eerder bijvoorbeeld ook in het Iraakse Fallujah werd gebruikt. Volgens Davis gaat de slag om Mosul, een ‘lelijk gevecht’, nog wel even duren.

In Mosul wonen op dit moment nog zo’n 1.5 miljoen mensen, en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) waarschuwde eerder al dat IS burgers als menselijk schild zou gebruiken. Ook waarschuwt de IOM voor mogelijke chemische aanvallen door terroristen, die de afgelopen weken eerder al werden waargenomen tegen Iraakse Koerden.

In de stad zouden verder zo’n 4.000-8.000 IS-leden zitten. Ook IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi houdt zich naar verluidt op in de Iraakse stad. Eerder werd verondersteld dat hij was gedood bij een luchtaanval op Raqqa, maar dat verhaal bleek niet te kloppen.

Internationale top over Mosul

Volgens de Iraakse premier Haider al-Abadi zijn er veilige corridors opgezet voor bewoners die Mosul willen ontvluchten. Hij zegt tevens dat het ‘de verantwoordelijkheid’ van de Amerikanen en de internationale coalitie om ervoor te zorgen dat IS-terroristen niet via de corridors ontsnappen naar buurland Syrië. Deze beschuldiging werd eerder geuit door het Syrische regeringsleger, dat vreest voor een exodus van jihadisten naar IS-bolwerken in Syrië. Volgens het regime van Assad is de internationale coalitie zelfs expliciet van plan om IS-terroristen via de corridors naar Syrië te laten ontsnappen.

De slag om Mosul begon maandag, met een grondoffensief door het Iraakse leger in combinatie met Peshmerga-troepen die ondersteund worden door luchtaanvallen van de internationale coalitie. Volgens een verklaring van een Koerdische woordvoerder verloopt de samenwerking tussen de Koerden en het Iraakse leger zeer soepel, waardoor een tiental dorpjes ten oosten van Mosul werd veroverd op IS. Hij omschrijft IS als ‘gedesoriënteerd’: ‘ze weten niet vanaf welke kant ze ons moeten verwachten’.

Intussen heeft Frankrijk een internationale top over de toekomst van Mosul op 20 oktober aangekondigd. Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault zullen de IS-terroristen na de val van Mosul terugtrekken in het Syrische bolwerk Raqqa. Volgens Ayrault moet er dus ook gesproken worden over hoe Raqqa heroverd kan worden.

De verwachting is dat onder meer de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Saudi-Arabië en Turkije aan de top zullen meedoen. De landen Rusland en Iran worden niet uitgenodigd voor de Franse top, aangezien dat bondgenoten zijn van het Syrische regime.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.