buitenland

Wordt Raqqa binnenkort eindelijk bevrijd van IS?

24 mei 2016Leestijd: 2 minuten

Een speciale militie onder leiding van de Koerden is eindelijk begonnen met een offensief tegen Raqqa, het bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Syrië. De militie wordt ondersteund door het Amerikaanse leger.

De ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF) bestaat uit verschillende milities en wordt geleid door de Koerdische YPG. De SDF kondigde de ‘bevrijding van Noord-Raqqa’ dinsdag aan via het eigen Twitter-kanaal.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Centrum

Er wordt al meer dan een jaar gesproken van een offensief in Raqqa, dat als de facto hoofdstad van IS in Syrië geldt. Het offensief is nog niet direct gericht op de herovering van het centrum van Raqqa, maar begint bij de regio ten noorden van de stad.

‘De campagne is erop gericht om de terroristen te verdrijven uit Shaddadi, Tel Abyad en Kobani en onze mensen te redden van IS-ondrukking,’ schrijft de SDF op Twitter.

De baas van het Amerikaanse Central Command Joseph Votel was dit weekend in Syrië om het offensief te bespreken. Volgens persbureau ANHA, dat banden heeft met de Koerdische YPG, zijn er maandagnacht 250 leden van de Amerikaanse special forces in Syrië geland om het offensief te coördineren.

Lees ook Iraakse leger clasht met IS in centrum Fallujah2016-05-23 19:01:33 A member of the Iraqi pro-government forces gestures as smoke billows in the background during an advance towards the city of Fallujah on May 23, 2016, as part of a major assault to retake the city from Islamic State (IS) group. Iraqi forces, consisting of special forces, soldiers, police, militia forces and pro-government tribesmen, launched a major assault to retake Fallujah, the scene of deadly battles during the US occupation and one of the toughest targets yet in Baghdad's war on the Islamic State group. Prime Minister Haider al-Abadi, commander-in-chief of the armed forces, announced the start of operations in the middle of the night and then visited the battle's operations room. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE

Pamfletten

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten begonnen de gevechten tussen de SDF en IS al vroeg op dinsdagochtend in het gebied ten noorden van de stad. Ook bombardeerde de internationale coalitie tegen IS, onder leiding van de Amerikanen, doelen van IS in Raqqa. Bij die bombardementen zouden tenminste 22 leden van IS zijn omgekomen.

Eerder deze week lieten vliegtuigen van de internationale coalitie pamfletten vallen in het gebied. In de pamfletten werden inwoners opgeroepen het gebied te ontvluchten.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.