‘IS-leider Al-Baghdadi gedood in Raqqa’

14 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Baghdadi zou zijn overleden in Raqqa Foto: AFP

Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van terreurgroep Islamitische Staat, zou zijn gedood tijdens een luchtaanval op Raqqa. Dat meldt IS-persbureau Amaq.

‘Al-Baghdadi is gedood op de vijfde dag van de Ramadan door luchtaanvallen op Raqqa,’ aldus het bureau. De bewering dat Al-Baghdadi dood is, volgt het nieuws dat de terreurleider zwaargewond zou zijn geraakt tijdens luchtaanvallen door de coalitie bij de Iraaks-Syrische grens.

Gewond

1710442-1Al-Baghdadi: van kantoorklerk naar kalief

Iraakse televisiezenders meldden op maandag al dat Al-Baghdadi door de nieuwe aanvallen opnieuw gewond zou zijn geraakt. Een woordvoerder van de coalitie, geleid door de Verenigde Staten, wist van de berichten, kon nog niets bevestigen.

Geruchten over de dood van Al-Baghdadi doen al meer dan een jaar de ronde en meerdere media hebben eerder bericht dat de jihadist zou zijn overleden. Deze berichten werden echter nooit bevestigd door Amaq, het propagandaplatform dat is gelieerd aan IS.

Bevestiging

De jihadgroep heeft zelf nog geen officiële bevestiging gepubliceerd. Volgens de nieuwe berichten zou de jihad-leider zijn overleden aan zijn verwondingen in Raqqa, de ‘hoofdstad’ van de terreurstaat.

Macht van IS neemt af: wat is het Plan B van de terreurgroep?

Televisiezender CNN meldde op maandag dat het Amerikaanse leger niet weet waar Al-Baghdadi is. Het was al verdacht dat hij nog geen publieke mededeling had gedaan, terwijl ramadan, een heilige maand voor moslims, al vorige week van start ging. ‘We hebben helemaal geen reden om te geloven dat Al-Baghdadi dood is, maar we hebben sinds december niets meer van hem gehoord,’ zei VS-gezant Brett McGurk vorige week tegen CNN.

Opgesloten

Al-Baghdadi, geboortenaam Ibrahim Awad Ibrahim al Badry, kon volgens verschillende media door fysieke wonden al langere tijd geen leiding meer geven aan de terreurgroep. Toch zou de dood van de 45-jarige terrorist een flinke klap zijn voor IS, die al maanden minder populair wordt en steeds meer terrein verliest.

Uit documenten van het Amerikaanse leger blijkt dat Al-Baghdadi meer dan tien jaar geleden werd opgepakt door soldaten van de Verenigde Staten en in een Amerikaanse gevangenis in Irak werd opgesloten.

Bauke Schram
Bauke Schram (1993) werkte van april 2016 tot september 2017 online redacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Bauke Schram