buitenland

Al-Baghdadi: van kantoorklerk naar ‘kalief’

19 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Abu Bakr al-Baghdadi, de zelfbenoemde ‘kalief’ en leider van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), had vroeger een simpele kantoorbaan. Hij werkte als administratief medewerker in de Iraakse stad Fallujah.

Dat staat in officiële documenten van het Amerikaanse leger die Business Insider door middel van een wob-verzoek in handen heeft gekregen. De documenten zijn afkomstig uit de tijd dat al-Baghdadi in een Amerikaanse gevangenis zat in Irak. Hij werd iets meer dan tien jaar geleden opgepakt door Amerikaanse soldaten.

Baard

Er is relatief weinig bekend over Abu Bakr al-Baghdadi. De militaire documenten geven echter een aantal details over het vroegere leven van de IS-leider prijs. In de documenten wordt al-Baghdadi bij zijn geboortenaam Ibrahim Awad Ibrahim al Badry genoemd. Hij zou nu 44 jaar zijn.

Al-Baghdadi, die in de propagandafilmpjes van IS altijd getooid is met een lange baard en zwart gewaad, is op de bijgesloten foto te zien met een bril en heeft een aanzienlijk kortere baard dan nu.

Secretaresse

Hij spendeerde zijn gevangenschap in verschillende instellingen, waaronder het beruchte Camp Bucca en Camp Adder. Hij wordt een ‘civiele gevangene’ genoemd, omdat hij toentertijd niet bij een officiële militie  was aangesloten. Het beroep van al-Baghdadi staat genoteerd als ‘secretariaatsmedewerker’, het mannelijke equivalent van een secretaresse.

Eerder was er verwarring over wanneer al-Baghdadi precies in het gevang zat. Volgens de legerdocumenten werd hij op 4 februari 2004 in Fallujah opgepakt en werd hij op 8 december 2004 weer vrijgelaten omdat hij, ironisch genoeg, geen ‘terroristische dreiging’ zou vormen. Al-Baghdadi is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest gezochte terroristen ter wereld: het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een beloning van maximaal 10 miljoen dollar uitgevaardigd voor diegene die al-Baghdadi weet te pakken.

Naast de extra informatie over het werkende leven van al-Baghdadi, leggen de documenten ook meer over zijn familie bloot. Zo was hij getrouwd en was zijn enige bekende en nog levende directe familielid een oom. Nu zou al-Baghdadi meerdere vrouwen hebben. De namen van de familieleden van al-Baghdadi zijn in het document gecensureerd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.