buitenland

Grieken spreken zich uit over lot van Tsipras

20 september 2015Leestijd: 2 minuten

Griekenland maakt vanaf zondagmorgen opnieuw de gang naar de stembus voor een nieuw parlement. Wat zijn de verwachtingen?

Het is voor de tweede keer in negen maanden tijd dat bijna tien miljoen Grieken een nieuwe volksvertegenwoordiging kiezen.

Onenigheid

Premier Alexis Tsipras schreef nieuwe verkiezingen uit, nadat er binnen zijn partij, het linkse Syriza, grote onenigheid was ontstaan over het reddingsplan voor zijn noodlijdende land – en de hervormingen en besparingen die daarvoor moesten worden doorgevoerd. De stembureaus sluiten om 18.00 uur. De eerste prognoses worden twee uur later verwacht.

De Grieken kiezen 250 van de 300 parlementszetels. De grootste partij krijgt vijftig zetels bonus. Er doen in totaal negentien partijen mee. De recentste peilingen tonen een kleine voorsprong van Syriza op Nea Dimokratia, onder leiding van Evangelos Meimarakis.

Deze centrumrechtse partij, in het Nederlands Nieuwe Democratie, voerde de afgelopen maanden de oppositie aan. Maar geen enkele partij lijkt in de buurt van de absolute meerderheid te komen, waardoor de samenstelling van een nieuwe regering wel eens moeilijk zou kunnen worden.

Deal

Bij de vorige verkiezingen in januari had Syriza nog 36,3 procent van de stemmen gehaald. Dat was goed voor 149 van de 300 zetels. Die grote winst kwam er dankzij de belofte om een einde te maken aan het harde hervormings- en besparingsbeleid.

Maar in juli moest Tsipras dan toch de knieën, en accepteerde hij na lange onderhandelingen alsnog de miljarden steun van de internationale geldschieters, in ruil voor nog meer ingrepen in de Griekse bureaucratie.

De deal leidde tot grote ophef binnen de eigen linkse gelederen, en zelfs tot een afsplitsing. De premier rekent erop bij de verkiezingen een nieuw mandaat te krijgen om de aan de Europese instellingen beloofde bezuinigingen en hervormingen door te kunnen voeren – en af te rekenen met de linksradicalen binnen en buiten zijn partij.

‘Het Griekse volk zal niet toestaan dat anderen voor hem beslissen. Het zal kiezen voor een mandaat van vier jaar voor een sterke regering die in Griekenland en daarbuiten voor het land zal vechten,’ zei hij bij het uitbrengen van zijn stem.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.