buitenland

Tsipras treedt af: 20 september nieuwe verkiezingen

20 augustus 2015Leestijd: 1 minuut

De Griekse premier Alexis Tsipras dient donderdag formeel zijn ontslag in aan de Griekse regering. Op 20 september mogen de Grieken een nieuwe regering kiezen.

Dat heeft een woordvoerder van de Griekse regering donderdag laten weten. Tsipras zal later op donderdag zijn ontslag in een toespraak bekendmaken aan het Griekse volk.

20 september

Nieuwe verkiezingen staan gepland voor zondag 20 september. Tot die tijd zal er een interim-regering worden aangesteld die wordt geleid door een opperrechter.

Nu Athene 3,2 miljard euro heeft overgemaakt aan de Europese Centrale Bank (ECB) is er even lucht ontstaan waarin nieuwe verkiezingen kunnen worden georganiseerd.

Radicalen

Door vervroegde verkiezingen uit te schrijven, hoopt Tsipras af te rekenen met het radicale Linkse Platform binnen zijn Syriza-partij. Op dit moment heeft Tsipras continu steun van de oppositiepartijen nodig om wetswijzigingen door te voeren.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Tsipras rekent erop bij de verkiezingen een nieuw mandaat te krijgen om de aan de Europese instellingen beloofde bezuinigingen en hervormingen door te kunnen voeren. Het Linkse Platform heeft al laten weten met een eigen partij mee te zullen doen aan die verkiezingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.