Erdogan walgt van Frans voorstel om Koran aan te passen

09 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Erdogan tijdens AKP-bijeenkomst in Ankara - Foto: AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan haalt fel uit naar 300 Franse prominenten. Zij schreven onlangs een manifest waarin ze invloedrijke moslims oproepen om de Koran te ‘actualiseren’, en antisemitische en antichristelijke passages uit het boek te verwijderen.

Het manifest waarschuwt voor ‘een nieuw soort antisemitisme’. ‘We vragen om van de strijd tegen dit democratisch failliet – wat het antisemitisme is – een zaak van nationaal belang te maken, voordat het te laat is. Voordat Frankrijk niet langer Frankrijk is,’ aldus de brief, die door prominenten en politici van links tot rechts is ondertekend.

Zo heeft oud-president Nicolas Sarkozy zijn handtekening gezet, naast ex-premier Manuel Valls, oud-burgemeester van Parijs Bertrand Delanoë, artiesten als zanger Charles Aznavour, en acteur Gérard Depardieu. Een aantal intellectuelen en Joodse, islamitische en katholieke leiders ondertekenden eveneens de brief. In de brief wordt opgeroepen om sommige passages en referenties in de Koran te schrappen, opdat ‘geen enkele gelovige kan refereren aan een heilig geschrift om misdaden te rechtvaardigen’.

‘Ondertekenaars weten duidelijk niets van de Koran’

Erdogan bestempelde het manifest dinsdag tijdens een bijeenkomst van zijn AK-partij als ‘walgelijk’, en beschuldigde degenen die het manifest hebben ondertekend ervan ‘geschriften die heilig zijn voor moslims’ aan te vallen. De scribenten weten volgens hem ‘duidelijk niets van de Koran’.

‘Ik vraag me af of ze überhaupt ooit hun eigen heilige boek de Bijbel hebben gelezen, of de Thora, of de Zabur (volgens de islam een van de boeken die werd geopenbaard vóór de Koran, red.). Hadden ze dat wel gedaan, dan denk ik dat ze die ook zouden willen verbieden. Maar dat soort problemen hebben ze niet,’ aldus Erdogan.

Ideeën ‘geen haar beter’ dan die van IS en Al-Qa’ida

Islamofobie is in Europa nog altijd een groot probleem, zegt Erdogan. ‘We hebben westerse landen diverse keren gewaarschuwd om te stoppen met islamofobe benaderingen, anti-Turkse sentimenten, xenofobie en fascisme.’ Hij voegde eraan toe dat ‘moslims zich niet zullen verlagen’ tot het niveau van deze Franse critici. ‘Zelfs wanneer jullie ons heilige boek aanvallen, zullen wij niet hetzelfde doen. Wij zullen ons niet verlagen tot jullie niveau en jullie heilige waarden aanvallen. Jullie zijn hierin geen haar beter dan Daesh (de Arabische benaming voor IS, red.).’

Opvallend is dat oppositieleider Kemal Kilicdaroglu (CHP) dezelfde lijn volgt als Erdogan. Het Franse manifest legt volgens hem alle schuld voor het antisemitisme bij de islam: ‘De Koran is niet gedateerd, dat zijn jullie. Jullie houding is gedateerd. Jullie idee verschilt niet van dat van Al-Qa’ida, Al-Nusra en Daesh.’

De brief stuitte ook op verzet bij de islamitische gemeenschap in Frankrijk. ‘De Koran is niet het enige geschrift met anachronistische passages,’ aldus leiders van diverse Franse moskeeën.

Brief verwijst naar islamitische aanslagen

In het manifest wordt verwezen naar de islamitische aanslagen in Frankrijk in 2015: ‘In ons recente verleden hebben radicale islamieten elf Joden vermoord, en sommigen gemarteld omdat ze Jood waren.’ Die specifieke aanslag werd gepleegd in de Parijse supermarkt Hyper Cacher.

Recent werd de Joodse vrouw Mireille Knoll, ooit ontsnapt aan de Holocaust, vermoord in Parijs. Ze werd in maart dood aangetroffen in haar in brand gestoken appartement. Ze was 23 keer met een mes gestoken en haar lichaam was deels verkoold. Het Openbaar Ministerie in Parijs sprak van een antisemitisch misdrijf. De vrouw was 85 jaar oud.

De Franse Joodse gemeenschap, die bestaat uit ongeveer 400.000 mensen, is gealarmeerd door het oprukkende antisemitisme. De voorbije maanden waren er in en rond Parijs diverse antisemitische incidenten. Die passen in een trend van toenemende Jodenhaat in het land. De Franse premier Édouard Philippe sloeg daarover in februari al alarm.