Zo hoopt oppositie Erdogan van de troon te stoten

23 april 2018Leestijd: 3 minuten
De voormalige minister Meral Aksener tijdens een partijcongres van haar Iyi-partij - Foto: AFP

Een slimme zet van de Turkse oppositiepartij CHP. Nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vorige week opeens aankondigde de verkiezingen van 2019 te vervroegen naar juni van dit jaar, bundelt die partij de krachten met de partij van de populaire ex-minister Meral Aksener.

Aksener (61) staat aan het hoofd van de Iyi-partij, een nieuwe politieke partij die erop gebrand is om Erdogan van de troon te stoten.

Even leek het erop dat ze niet zou mogen meedoen aan de verkiezingen. Maar zondag heeft de Iyi-partij alsnog toestemming gekregen om mee te doen aan de vervroegde verkiezingen. Aksener werd uit de brand geholpen door de CHP, de grootste oppositiepartij in het Turkse parlement. Vijftien CHP-parlementariërs stapten over naar de partij van Aksener, een strategische zet om een vuist te maken tegen Erdogan.

Iyi-partij wil onwrikbare machtspositie doorbreken

Aksener is voormalig minister van Binnenlandse Zaken en maakt er geen geheim van Erdogan zo snel mogelijk weg te willen hebben. In oktober vorig jaar richtte ze de Iyi-partij op, dat zoveel betekent als de ‘Goede Partij’. Ze was een afsplitsing van de ultranationalistische MHP-partij, die Erdogan juist steunt. Aksener was vroeger politicus van de MHP, maar stapte op na ruzie met de partijvoorzitter.

‘De democratie in Turkije wordt bedreigd,’ sprak zij tijdens de oprichting van haar partij. Ze sprak schande van de zuiveringen door het regime van Erdogan, en van de beperking van de vrijheid van meningsuiting en van de pers. Met de oprichting van haar centrum-rechtse partij wilde Aksener naar eigen zeggen de onwrikbare machtspositie van Erdogans AK-partij doorbreken.

De partij had twintig parlementariërs nodig om volgens de Turkse kieswet automatisch aan de verkiezingen deel te nemen, maar had er slechts een handjevol. Daarop besloot de CHP, die 116 leden in het Turkse parlement heeft, in te grijpen en een transfer van vijftien leden te organiseren, om zo te kunnen garanderen dat Iyi kan meedoen aan de verkiezingen.

Stap is nodig om ‘tegenstanders te mobiliseren’

De CHP-top verklaart dat een dergelijke stap nodig om zo veel mogelijk tegenstanders van Erdogan te mobiliseren. ‘Onze vrienden (de overgelopen parlementsleden, red.) zullen niet de geschiedenis ingaan als volksvertegenwoordigers die hun partij in de steek hebben gelaten, maar eerder als helden die democratie hebben gered,’ zei een woordvoerder van de CHP op een persconferentie.

De MHP – partner van Erdogans partij – had geen goed woord over voor de transfer: ‘Deze corrupte politici zullen tijdens de verkiezingen ongetwijfeld hun verdiende loon krijgen voor het samenspannen tegen de democratische winsten van onze natie,’ sprak MHP-leider Devlet Bahceli zondag. Ook Nihat Zeybekci, minister van Economische Zaken (AKP), haalde uit naar de CHP; ‘Waarom? Ze laten al hun principes varen en komen bij elkaar om slechts één reden: om hun pijlen te richten op Erdogan. Ze maken plannen om Turkije kapot te maken.’

Er doen negen partijen mee aan de parlements- en presidentsverkiezingen, die op 24 juni worden gehouden. De CHP en Koerdische HPD-partij hebben nog geen presidentskandidaat naar voren geschoven. Eerder gingen er geruchten dat Aksener kandidaat zou zijn namens de CHP en de Iyi-partij, maar die geruchten heeft de vicevoorzitter van de CHP de kop ingedrukt, meldt Hurriyet. De kandidaat van de CHP wordt dinsdag tijdens een partijvergadering bepaald. Namens de AK-partij en de MHP doet Erdogan zelf mee.