Duitsland

CSU-kopstuk: ‘Onderdrukken islamdebat is de ware splijtzwam’

24 maart 2018

In de Duitse coalitie woedt het debat over de rol van de islam binnen de maatschappij. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) ligt onder vuur, omdat hij heeft gezegd dat de islam niet bij Duitsland hoort. Seehofer wordt ervan beschuldigd moslims uit te sluiten. Onzin, vindt CSU-partijvoorzitter Markus Blume.

‘Wie de uitspraken van Seehofer ziet als een daad van uitsluiting, handelt uit kwade wil, en snapt niets van het debat,’ zegt Blume tegen de Duitse krant Ausburger Allgemeine.

Sinds minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) vorige week in dagblad Bild zei dat moslims deel uitmaken van Duitsland, maar de islam niet, is de geest uit de fles. De uitspraken van Seehofer zijn ingeslagen als een bom, ook binnen de Duitse coalitie. Bondskanselier Angela Merkel haastte zich om te zeggen dat de islam wel degelijk bij Duitsland hoorde.

‘Onderdrukking van islamdebat is splijtzwam’

Volgens Blume is de kritiek op Seehofer overtrokken: ‘In de volgende zin heeft hij gezegd dat moslims wel degelijk in Duitsland horen.’ Niet de woorden van Seehofer zijn de splijtzwam in Duitsland, zegt Blume, maar de onderdrukking van dit ‘noodzakelijke debat’.

Opmerkelijk is dat de president van deelstaat Saksen Michael Kretschmer van Merkels CDU neigt naar de kant van de CSU en Seehofer. Kretschmer vindt dat moslims die de sharia verkiezen boven de Duitse wet, niet in Duitsland kunnen wonen.

Merkel: religie van 4,5 miljoen Duitse moslims hoort wél bij ons land

Merkel vindt, net als Seehofer – die een lans brak voor het in ere houden van feestdagen als Kerst en Pasen – dat Duitsland een christelijke traditie heeft. Maar ‘deze moslims horen ook bij Duitsland en dat geldt dus ook voor hun religie, de islam,’ aldus Merkel.

Vergelijkbare woorden sprak de bondskanselier woensdag tijdens haar regeringsverklaring in de Bondsdag in de Duitse hoofdstad Berlijn. ‘Het is overduidelijk dat ons land joods en christelijk is gevormd. Maar tegelijkertijd is het ook waar dat de islam, met de 4,5 miljoen moslims die hier wonen, een deel van Duitsland is geworden.’

Wel vindt ze dat het ‘het goed recht is’ van iedere Duitser om daarmee moeite te hebben. Merkel kritiseerde ook het Turkse optreden in Afrin (Syrië) en stelde Seehofer voor om met de deelstaten een gesprek te voeren over ‘toekomstbestendige structuren’ voor de islam in Duitsland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.