Hongarije

Orbán: ‘Grootste veldslag gaat nu beginnen’

16 maart 2018

In Hongarije loopt de spanning hoog op in aanloop naar de parlementsverkiezingen. Premier Viktor Orbán zweept zijn aanhangers op ‘te vechten voor de toekomst van Hongarije’. Diezelfde dag vullen de straten zich met studenten die in Boedapest protesteren tegen de ‘Viktator’.

‘Ze willen ons land afpakken,’ zegt Viktor Orbán in zijn toespraak op de nationale feestdag waarbij revolutiejaar 1848 wordt herdacht. Orbán waarschuwt dat Hongarije aan de vooravond staat van een gevecht met een ondemocratische elite: ‘Onze grootste veldslag staat op het punt te beginnen.’ Hiermee blikt de Hongaarse premier vooruit op de komende verkiezingen, die worden gehouden op 8 april.

Een reconstructie van het jaar dat Orbán Europa bedwong, door Brusselcorrespondent Jelte Wiersma.

Volgens Orbán staat er meer op het spel dan alleen de komst van een nieuwe regering. ‘In deze verkiezing is de keuze tussen de democratische krachten enerzijds en de internationale antidemocratische krachten anderzijds,’ zegt de premier. Orbán muntte de term ‘illiberale democratie’ voor zijn eigen regering. Volgens Orbán zijn de Hongaarse burgers tegen immigratie, en moeten ze trots zijn op hun regering, die als enig Europees land advies vroeg van de burgers tijdens de immigratiecrisis.

Wraak op politieke tegenstanders

‘De geschiedenis van overwonnenen wordt geschreven door anderen,’ parafraseert Orbán Napoleon Bonaparte. ‘Jongeren in West-Europa zullen meemaken dat ze een minderheid in eigen land worden.’ Orbán doet een appèl op de Hongaarse jongeren: ‘Het vaderland heeft jullie nodig. Hongaren, hijs de vlag, en vecht voor de Hongaarse vrijheid!’ Volgens de BBC stelt Orbán dat hij na de verkiezingen wraak zal nemen op zijn politieke tegenstanders.

Ook de tegenstanders van Orbán verzamelden zich gisteren ook in de straten van Boedapest. Duizenden studenten gingen de straat op. Er werd gezongen dat Orbán een dictator was met de leus: ‘Viktator’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Corruptieschandaal aan het Balatonmeer

Persbureau Reuters berichtte donderdag dat de Hongaarse premier bij het Balatonmeer in Hongarije een groot vastgoedproject heeft, waarmee zijn vrienden en familie zich verrijken. Aan het Balatonmeer worden hotels gebouwd. Voor het vastgoedproject is 1,4 miljard euro aan overheidsgeld vrijgesteld. Een groot deel van dit geld wordt betaald door de Hongaarse belastingbetaler, maar 40 procent is afkomstig van de Europese Unie.

Syp Wynia: Rutte moet durven de dictaten van Berlijn en Parijs voor Europa te vetoën

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.