Viktor Orbán: ‘Volk zit niet te wachten op islamitische indringers’

08 januari 2018Leestijd: 3 minuten
Orbán afgelopen weekend tijdens de CSU-persconferentie met Seehofer - Foto: AFP

De Hongaarse premier Viktor Orbán doet er na zijn omstreden persconferentie in Duitsland van afgelopen weekeinde nog een schepje bovenop. Hongarije weigert immigranten op te nemen vanwege het simpele feit dat de bevolking ertegen is, zegt Orbán.

Hij was afgelopen weekeinde te gast bij de Duitse CSU, zusterpartij van de CDU, de partij van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Daar waarschuwde hij zijn collega’s dat Europeanen niet zitten te wachten op immigranten, en dat de massale migratie naar de Europese Unie (EU) een bedreiging is voor de democratie.

Merkel had beter geen miljoen vluchtelingen kunnen toelaten

In 2015 heette Merkel meer dan een miljoen vluchtelingen welkom in Duitsland. Volgens Orbán had ze dat beter niet kunnen doen. ‘Europeanen hebben hier een duidelijke mening over,’ zei Orbán dit weekeinde op de persconferentie, naast CSU-leider Horst Seehofer.

‘Ze willen niet dat er een voortdurende dreiging van terrorisme is. Ze willen juist veiligheid. Daarom willen ze dat de grenzen worden bewaakt.’ Hij deelde een sneer uit naar collega-lidstaten, door te zeggen dat die er ondanks dat sentiment toch voor kiezen om grote aantallen immigranten binnen te laten.

Maandag herhaalde hij zijn uitspraken in een interview met de Duitse boulevardkrant Bild. ‘Ik kan alleen spreken voor het Hongaarse volk, en dat wil geen immigratie,’ zegt Orbán, die dit jaar in zijn land te maken heeft met parlementsverkiezingen. ‘In mijn ogen is het niet mogelijk dat het volk een bepaalde wil heeft en dat de regering daarmee niet instemt.’ Daarom wil zijn land de grenzen niet openen: het volk wil het niet, aldus de Hongaarse premier.

Ook twijfelt hij aan de oprechtheid van veel vluchtelingen: de meesten komen niet naar Europa vanwege gevaarlijke omstandigheden in hun thuisland, maar omdat ze willen profiteren van de economie, zegt hij in het interview. Daarom moeten ze volgens hem niet worden gezien als ‘vluchtelingen’, maar als ‘islamitische indringers’.

‘Herverdeling niet de oplossing’

Orbán haalde opnieuw uit naar het omstreden herverdelingsplan van de Europese Unie, waaraan zijn land consequent weigert mee te werken: ‘De oplossing is duidelijk niet om de mensen die hier illegaal zijn gekomen, te verdelen over de hele EU,’ aldus Orbán. Het herverdelingsplan van de EU faalde jammerlijk, vooral omdat een aantal landen – Hongarije en drie andere Centraal-Europese landen – weigerde eraan mee te werken.

Om dit probleem op te lossen moet Europa zich bezighouden met het ‘echte probleem’, namelijk het bewaken van de grenzen, vindt Orbán. De Hongaarse premier heeft zich in het verleden vaker opgeworpen als de beschermheer van de Europese grenzen, vooral nadat hij in 2016 besloot de grens te sluiten met een hek. Doordat Hongarije de grens sloot, droogde de migratiestroom via de beruchte Balkanroute voor een groot deel op.

Orbán kreeg hierop afkeurende reacties, zeker toen hij de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vroeg om mee te betalen aan zijn hek. CSU-leider Seehofer was destijds op de hand van Orbán: ‘Hij verdient steun, geen kritiek.’ De CSU roert zich al langer. Eerder deze week zei Seehofer dat Duitsland veel te ruimhartig is geweest in 2015. De partij vroeg zich in een notitie af waarom Duitsland meer immigranten heeft opgenomen dan de overige EU-lidstaten bij elkaar. Ook wil de CSU dat migranten pas na 36 maanden aanspraak kunnen maken op financiële bijstand van de overheid, in plaats van na vijftien maanden.