terreur

SDF: ‘IS-terroristen mogen zich overgeven of sterven’

15 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) zijn begonnen met de laatste slag om Raqqa, het Syrische bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De laatste paar overgebleven verzetshaarden van IS moeten zo snel mogelijk worden opgeruimd.

‘We gaan door met strijden totdat de hele stad ook vrij  is van de terroristen die weigerden zich over te geven, inclusief de buitenlandse strijders,’ zegt SDF-woordvoerder Talal Silo tegen persbureau Reuters.

IS-konvooi heeft Raqqa verlaten

Volgens SDF worden buitenlandse jihadisten achterlaten om te sterven, of gedwongen zich over te geven. Het is niet precies bekend hoeveel IS-terroristen in Raqqa zijn gebleven.

De SDF liet eerder weten dat in de nacht van zaterdag op zondag een IS-konvooi, met behalve jihadisten ook zo’n 400 burgers, de stad heeft kunnen verlaten. Tot deze aftocht is besloten om de herovering van Raqqa te bespoedigen.

Zaterdag verwachtte de SDF dat de ondergang van IS in Raqqa slechts een aantal uur zou duren. Ook de internationale coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten was optimistisch gestemd. Volgens de coalitie hebben de afgelopen 24 uur ongeveer 100 jihadisten zich overgegeven, en zijn ze afgevoerd. Het tijdspad van de coalitie is iets langer: ‘We verwachten de komende dagen nog zware gevechten en kunnen dus niet precies zeggen wanneer we denken dat IS compleet is verslagen,’ aldus kolonel Ryan Dillon.

Deal met IS over evacuatie

Volgens de activistengroep Raqqa is Being Slaughtered Silently zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen bussen Raqqa binnengekomen. Die moeten overgebleven IS-terroristen en hun familie evacueren. Het is niet bekend waar ze heen worden gebracht. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de situatie in Syrië vanuit Groot-Brittannië monitort, wordt de evacuatie uitgevoerd op basis van een deal tussen de SDF en de internationale coalitie aan de ene kant en IS aan de andere kant.

Als Raqqa valt, maakt IS eigenlijk alleen nog de dienst uit in delen van de Syrische provincie Deir al-Zor, die grenst aan Irak. Dat gebied langs de rivier de Eufraat wordt van twee kanten aangevallen, door de SDF vanuit het noorden en door het Syrisch regeringsleger met Russische luchtsteun vanuit het zuidwesten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.