Syrië

SDF hoopvol over bevrijding Raqqa: ‘Ondergang nadert voor IS’

14 oktober 2017

De Syrische stad Raqqa, het bolwerk van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), staat op het punt te vallen, zegt een woordvoerder van de Syrisch-Koerdische militie YPG zaterdag. ‘Het is eerder een kwestie van uren dan van dagen.’

‘De strijd gaat nog door, maar we hebben IS bijna verslagen. De stad kan vandaag of morgen al bevrijd zijn,’ zegt YPG-woordvoerder Nouri Mahmoud tegen persbureau Reuters.

Zware gevechten worden verwacht

De YPG leidt de alliantie van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een gecombineerde militie van Arabische en Koerdische strijders. De SDF helpt burgers die in Raqqa vastzitten naar eigen zeggen om de stad te ontvluchten terwijl het offensief zich verder ontvouwt.

Ook de internationale coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten is hoopvol gestemd over de bevrijding van Raqqa. Volgens de coalitie hebben de afgelopen 24 uur ongeveer 100 jihadisten zich overgegeven, en zijn ze afgevoerd. Het tijdspad van de coalitie is iets langer: ‘We verwachten de komende dagen nog zware gevechten en kunnen dus niet precies zeggen wanneer we denken dat IS compleet is verslagen,’ aldus kolonel Ryan Dillon.

Evacuatie van IS-leden

Het is niet de eerste keer dat de val van IS in Raqqa wordt aangekondigd. Tijdens het offensief, dat al in mei vorig jaar begon, werd meerdere keren hoopvol gesproken over het naderende verlies van IS.

Volgens de activistengroep Raqqa is Being Slaughtered Silently zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag tientallen bussen Raqqa binnengekomen. Die moeten overgebleven IS-leden en hun familie evacueren. Het is niet bekend waar ze heen worden gebracht. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat de situatie in Syrië vanuit Groot-Brittannië monitort, wordt de evacuatie uitgevoerd op basis van een deal tussen de SDF en de internationale coalitie aan de ene kant en IS aan de andere kant.

Als Raqqa valt, maakt IS eigenlijk alleen nog de dienst uit in delen van de Syrische provincie Deir al-Zor, die grenst aan Irak. Dat gebied langs de rivier de Eufraat wordt van twee kanten aangevallen, door de SDF vanuit het noorden en door het Syrisch regeringsleger met Russische luchtsteun vanuit het zuidwesten.

 

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.