Duitsland

Frauke Petry vertrekt definitief bij AfD

26 september 2017

Voormalig lijsttrekker Frauke Petry maakte maandag al bekend dat ze geen plaats wil nemen in de fractie van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD). Na druk van binnen de partij, stapt ze maandag ook volledig uit de partij.

Partijleider Alice Weidel eiste maandagmiddag al dat Petry de partij zou verlaten. Die ochtend maakte Petry tijdens een ongemakkelijke persconferentie bekend dat ze geen deel wil uitmaken van de Bondsdagfractie van AfD. De andere partijleden reageerden geschokt: zij waren van tevoren niet op de hoogte gebracht.

‘Gebrek aan verantwoordelijkheidszin’

Na haar mededeling, sloeg Petry direct haar tas om haar schouder en verliet de zaal. De andere AfD-leden bleven verbouwereerd achter. Weidel eiste vervolgens dat Petry dan ook maar helemaal zou vertrekken. ‘Na de jongste uitbarsting van Frauke Petry, die wat betreft haar gebrek aan verantwoordelijkheidszin nauwelijks te overtreffen is, eis ik hierbij dat zij haar functie neerlegt en de partij verlaat en zo niet nog meer schade aanricht,’ sneerde Weidel, die de partij samen met Alexander Gauland leidt.

Volgens Elsevier Weekblad
Geerten Waling: ‘AfD: de Duitse democratie in één klap gemoderniseerd’

Petry zegt dinsdag overigens niet per wanneer ze de partij verlaat. Ze blijft in de Bondsdag zitten als onafhankelijk partijlid. Ze heeft ook nog niet  bekend gemaakt of ze een nieuwe partij wil oprichten.

Wel heeft de ex-lijsttrekker haar functie van fractievoorzitter in de parlementaire deelraad van Saksen neergelegd. Samen met secretaris Uwe Wurlitzer en plaatsvervangend fractievoorzitter in Saksen Kirsten Müster stappen de drie daar uit de partij. Ze behouden hun zetel en gaan onafhankelijk verder.

AfD is nieuwkomer in het parlement

De AfD komt met een fiks aantal zetels voor het eerst in het Duitse parlement. Met bijna 13 procent van de stemmen is de nieuwkomer, geleid door Gauland en Weidel, op nationaal niveau de derde partij van het land.

De AfD voerde campagne tegen de grote stroom migranten; bondskanselier Angela Merkel had ze verwelkomd. Ook was Gauland zeer kritisch over de opkomst van de islam.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.