Duitsland

Partijvoorzitter Frauke Petry stapt uit AfD

25 september 2017

Partijvoorzitter en voormalig lijsttrekker van de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) Frauke Petry stapt uit de partij. De aankondiging komt een dag nadat de AfD tijdens de Duitse Bondsdagverkiezingen een enorme winst boekte.

Co-voorzitter van de AfD Jörg Meuthen spreekt van ‘een bom’ die Petry heeft laten barsten. ‘Dit was niet met ons besproken, wij wisten het niet,’ aldus Meuthen tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel.

Petry deed haar aankondiging maandag tijdens een persconferentie met andere kopstukken van de AfD. Die waren zeer verbaasd toen Petry zei dat zij niet meer met de partij verder wil.

In parlement gekozen

Petry verklaarde dat zij geen deel meer wil uitmaken van de AfD-fractie. Ze is als parlementslid gekozen en gaat verder als eenmansfractie. De voormalige lijsttrekker ligt al lang overhoop met andere kopstukken van de AfD, met name de huidige lijsttrekkers Alexander Gauland en Alice Weidel. In april van dit jaar gaf ze dan ook haar lijsttrekkerschap op.

Voor de stembusgang keerde Petry zich tegen Gauland en Weidel. Co-voorzitter Meuthen verweet Petry dat ze, door publiekelijk afstand te nemen van de lijsttrekkers, zich onaanvaardbaar opstelde. Journalisten vroegen of de AfD nu is opgesplitst. Gauland zei dat hij dacht dat Petry in haar eentje op pad gaat en dat de AfD-parlementariërs niet achter haar aan gaan.

De AfD komt met een fiks aantal zetels voor het eerst in het Duitse parlement. Met bijna 13 procent van de stemmen is de nieuwkomer, geleid door Gauland en Weidel, op nationaal niveau de derde partij van het land. De AfD voerde campagne tegen de grote stroom migranten; bondskanselier Angela Merkel had ze verwelkomd. Ook was Gauland zeer kritisch over de opkomst van de islam in Duitsland.

SPD grote verliezer

De CDU/CSU Merkel is bij de verkiezingen toch weer de grootste geworden, met 32,5 procent. Grote verliezer is de sociaal-democratische SPD van Martin Schulz, die een schamele 20 procent van de stemmen behaalde, het slechtste resultaat ooit voor de partij. Daarmee komt de partij niet in de buurt van haar huidige coalitiepartner CDU/CSU.

De SPD kondigde kort na de uitslag dan ook aan niet in de coalitie te willen, en verder te gaan in de oppositie. Daarmee vervalt de ‘Grote Coalitie’ van SPD en Merkels christen-democraten. Merkel moet nu een coalitie gaan vormen.  Verwacht wordt dat Merkel met de liberale Freie Demokratische Partei (FDP) en de Groenen een regering vormt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.