Duitsland

Topvrouw AfD eist dat Frauke Petry meteen vertrekt

25 september 2017

Een van de twee leiders van die Alternative für Deutschland, Alice Weidel, eist dat dissident en partijvoorzitter Frauke Petry de partij onmiddellijk verlaat. Petry verraste maandagochtend met de mededeling dat zij zich afsplitst en een eigen fractie vormt in de Bondsdag, het Duitse parlement.

‘Na de jongste uitbarsting van Frauke Petry, die wat betreft haar gebrek aan verantwoordelijkheidszin nauwelijks te overtreffen is, eis ik hierbij dat zij haar functie neerlegt en de partij verlaat en zo niet nog meer schade aanricht,’ sneert Weidel, die de partij samen met Alexander Gauland leidt.

Het is hommeles in de nog jonge partij

Petry kwam eerder op maandag tijdens een gezamenlijke persconferentie met de partijtop over de daverende zege van de AfD  met een verrassende mededeling. Ze zei, geheel onverwacht, dat ze niet in de AfD-fractie wil plaatsnemen.  Petry, die al verscheidene botsingen met vooral Gauland en Weidel had, is als afgevaardigde van het Oost-Duitse kiesdistrict Sächsische Schweiz gekozen. Haar zetel meegerekend bemachtigde de AfD zondag 94 van 709 zetels in de Bondsdag.

Winst AfD zal juist leiden tot meer ‘Europa’, schrijft Robbert de Witt >

Na haar opmerkelijke mededeling liep ze weg uit de bijeenkomst, zonder ook maar één vraag van journalisten te beantwoorden. De partijtop, gezeten aan dezelfde lange tafel, keek verbouwereerd toe. Dat het hommeles is in de jonge partij (opgericht in 2003) blijkt ook uit een andere ontwikkeling vandaag. In de AfD-fractie in het deelstaatsparlement in Mecklenburg-Vorpommern is de partij eveneens opgesplitst. Vier van de achttien AfD-parlementsleden stichtten BMV (Bürger für Mecklenburg-Vorpommern) en beginnen zo een fractie voor zichzelf.

Merkel gaat op voor een Jamaica-coalitie

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, tevens leider van de partijcombinatie CDU/CSU, kondigde aan in elk geval niet met de AfD te willen regeren. Vlak nadat de uitslag bekend was geworden, liet ze weten dat ze de kiezers die op de anti-migratiepartij hebben gestemd wil terugwinnen. Merkel verloor zelf een flink aantal zetels, maar haar partij blijft de grootste in de Bondsdag. Haar wacht desondanks naar alle waarschijnlijkheid een taaie formatie.

Merkel, sinds 2005 bondskanselier, wil kijken of een combinatie mogelijk is tussen de liberale FDP en de Groenen, die nu al de Jamaica-coalitie wordt genoemd, naar de drie partijkleuren: zwart (CDU/CSU), geel (FDP) en groen (de Groenen). De SPD van Martin Schulz, die eveneens flink verloor, gaf al aan niet te willen meeregeren.

Hoe Merkel haar moraal oplegt aan de rest van Europa >

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.