Duitsland

Merkel blijft grootste, AfD boekt gigantische zege

24 september 2017

Bondskanselier Angela Merkel blijft de grootste in de Duitse Bondsdag. Tijdens de verkiezingen zondag houdt haar partij CDU/CSU de sociaal-democraten van Martin Schulz ver achter zich. De rechtse Alternative für Deutschland (AfD) boekt een daverende overwinning en komt met een fiks aantal zetels in het parlement.

Angela Merkel verwachtte ‘een iets beter resultaat’, gaf ze schoorvoetend toe na de verkiezingen. Toch blijft haar CDU/CSU zoals verwacht de grootste partij. De grote verrassing is ongetwijfeld de AfD: voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog is rechts terug in de Bondsdag.

AfD in één klap derde partij

Met 13 procent van de stemmen is de nieuwkomer, geleid door Alexander Gauland en Alice Weidel, op nationaal niveau de derde partij van het land, blijkt uit een eerste exitpoll. De AfD voerde campagne tegen de grote instroom aan migranten in Duitsland, die door Merkel werden verwelkomd. Ook was Gauland uitermate kritisch over de opkomst van de islam in Duitsland.

Gauland is omstreden. Tijdens de verkiezingscampagne zei hij dat Duitsland trots mocht zijn op de soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. ‘Net zoals de Britten trots zijn op Nelson en Churchill, en de Fransen op Napoleon.’ De reactie van Cem Özdemir, die namens de Groenen in de Bondsdag zit, loog er niet om. ‘De nazi’s zijn terug in de Bondsdag,’ zei Özdemir.

De vraag is in hoeverre Merkel een rechtser beleidgaat voeren. In een verklaring die ze kort na de verkiezingsuitslag gaf, zei Merkel dat ze de stemmen die naar het AfD zijn gegaan, terug wil winnen. Dat wijst mogelijk op een rechtsere koers.

Schulz komt niet in de buurt van Merkel

De AfD haalt ruim 13,5 procent. Merkels CDU/CSU verliest, maar blijft met 32,5 procent de grootste en mag vermoedelijk weer de volgende bondskanselier leveren. De SPD van Martin Schulz haalt een schamele 20 procent en komt dus niet in de buurt van huidige coalitiepartner CDU/CSU.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De liberale Freie Demokratische Partei komt na vier jaar afwezigheid terug in de Bondsdag. De partij haalt met 10,5 procent de kiesdrempel ruim. Ook de Groenen en Die Linke – oorspronkelijk een SPD-afsplitsing – keren terug in het parlement. De grote coalitie tussen CDU/CSU en SPD heeft op basis van de exitpoll nog altijd een meerderheid. Maar de sociaal-democraten hebben al laten weten in de oppositie te gaan, na deze grote electorale klap. De voor de hand liggende optie voor Merkel is samen te gaan met de FDP en die Grünen (de Groenen).

Duits superioriteitsgevoel: hoe Merkel ook straks haar moraal aan Europa oplegt 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.