Groot-Brittannië

‘Trump voelt zich niet welkom en stelt bezoek uit’

11 juni 2017

Nog een tegenvaller voor de Britse premier Theresa May. De Amerikaanse president Donald Trump, met wie ze juist de banden had aangehaald, komt voorlopig niet op staatsbezoek.

Hij heeft zijn bezoek aan Londen uitgesteld. Volgens Britse media heeft dat te maken met grootschalige protesten die dreigen. Eerder waren er al petities om zijn komst tegen te houden. Hij zou May telefonisch hebben verteld dat hij niet naar Groot-Brittannië komt als mensen hem niet verwelkomen, meldt bijvoorbeeld de krant The TelegraphDe Britse regering spreekt het bericht echter tegen. Het bezoek gaat gewoon door, is de reactie.

May is verbaasd

Trump heeft enkele weken geleden al laten weten dat hij gezien de situatie voorlopig liever niet naar Groot-Brittannië afreist. De Britse premier Theresa May was volgens de Britse krant The Guardian zondag ‘verbaasd’ toen ze de boodschap telefonisch van Trump te horen kreeg. Er was voor het bezoek nog geen datum vastgesteld. Het kantoor van May reageerde zondag door te zeggen dat er ‘geen verandering van plannen’ is.

De Conservatieven slijpen de messen.  Volgens ex-minister Osborne is May een ‘dead woman walking’. En welke snode plannen heeft Boris Johnson? Lees hier meer >

2017-06-09 08:25:57 TOPSHOT - Political artist Kaya Mar holds a painting depicting the faces of British Prime Minister Theresa May, British Foreign Secretary Boris Johnson, Britain's Secretary of State for Exiting the European Union (Brexit Minister) David Davis and Britain'sInternational Trade Secretary Liam Fox, as he stands on College Green, opposite the Houses of Parliament in central London on June 9, 2017 as results from a snap general election show the Conservatives have lost their majority. British Prime Minister Theresa May faced pressure to resign on June 9 after losing her parliamentary majority, plunging the country into uncertainty as Brexit talks loom. The pound fell sharply amid fears the Conservative leader will be unable to form a government and could even be forced out of office after a troubled campaign overshadowed by two terror attacks. / AFP PHOTO / Paul ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Downing Street 10 – de Londense ambtswoning van de Britse premier – wilde verder niet ingaan op wat het ‘de inhoud van een privé telefoongesprek’ noemde. Bij haar bezoek begin dit jaar aan de toen net aangetreden president Trump in Washington bracht May onder meer een uitnodiging van koningin Elizabeth over voor een bezoek later dit jaar. May was daarna naar eigen zeggen ‘verrukt’ dat hij de uitnodiging had aangenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.