Groot-Brittannië

Conservatieven slijpen de messen: wat doet Boris Johnson?

11 juni 2017Leestijd: 2 minuten

Theresa May probeert om het regeerakkoord met de Noord-Ierse protestanten tot een goed einde te brengen. Intussen wordt van alle kanten aan haar stoelpoten gezaagd.

De messen in het Conservatieve kamp worden geslepen. De felste kritiek op het leiderschap van de Britse premier na de verkiezingen van vorige week – waarin ze de Conservatieve partij niet naar een meerderheid loodste – komt zondag van George Osborne.

Harde Brexit

Hij was minister van Financiën onder David Cameron, maar werd na de Brexit en het aantreden van Theresa May door haar op straat gezet. Osborne – thans hoofdredacteur van de krant The Evening Standard, wreekt zich nu, door de geplaagde premier tegenover de BBC een ‘dead woman walking‘ te noemen. Zo worden terdoodveroordeelden ook wel aangeduid.

Vanwege de forse deuk die May opliep na de verkiezingen van afgelopen donderdag denkt Osborne dat zij niet meer in staat is haar gewenste Brexit-beleid door te drukken. Hij ziet geen meerderheid meer in het parlement voor een ‘harde Brexit’, de variant waarin Groot-Brittannië zich terugtrekt uit de Europese interne markt en weer de volledige controle krijgt over de eigen grenzen en wetgeving. En dat is maar goed ook, zegt Osborne, want het zou ‘ellende brengen voor het hele land’.

Johnson aast op premierschap?

Intussen zou ook Boris Johnson opzichtig uit zijn op de post in Downing Street 10. Dat schrijft althans de tabloid The Mail on Sunday. Volgens Johnson, de huidige minister van Buitenlandse Zaken en vaak genoemd als leider van de Conservatieven, is het verhaal echter onzin. Ik sta achter May, zegt hij op Twitter: ‘Laten we aan het werk gaan.’

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Labour-leider Jeremy Corbyn, die een verrassend goed resultaat behaalde bij de verkiezingen, denkt dat hij nog altijd premier kan worden. Hij zei met zoveel woorden dat er nog wel wat beren op de weg zijn voor May. Volgens hem is er voldoende oppositie in het parlement om in verzet te komen tegen de regering. ‘We hebben nu een mandaat van bijna 13 miljoen mensen om iets aan de armoede te doen,’ aldus Corbyn in de Sunday Mirror. Hij zei dat ‘we zo niet door kunnen gaan’ en zinspeelde zelfs op nieuw verkiezingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.