Groot-Brittannië

Londense burgemeester Khan wil Trump uit Groot-Brittannië weren

06 juni 2017

Sadiq Khan, burgemeester van Londen, is boos op de Amerikaanse president Donald Trump. Hij wil dat het staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië wordt afgelast, en heeft daartoe een verzoek ingediend bij de regering.

Aanleiding zijn de tweets die Trump over Khan verstuurde na de aanslagen in Londen zaterdagavond.

Speciale relatie

Het staatsbezoek van Trump aan Groot-Brittannië staat gepland voor oktober. ‘Ik vind niet dat we de rode loper moeten uitrollen voor de president van Amerika onder de omstandigheden waarin zijn beleid lijnrecht ingaat tegen alles waar we voor staan,’ aldus Khan. ‘Een speciale relatie (tussen de twee landen, red.) is niet anders dan wanneer je een goede vriend hebt. Je blijft achter hem staan in tijden van tegenspoed, maar je spreekt hem er ook op aan als hij zich slecht gedraagt. Er zijn vele dingen aan Donald Trump die slecht zijn.’

Khan, de islamitische burgemeester van de Britse hoofdstad, twitterde na de aanslagen dat de inwoners van Londen niet gealarmeerd moesten worden door de verhoogde aanwezigheid van gewapende agenten.

Trump twitterde daarop: ‘Zeven doden en 48 gewonden en de burgemeester van Londen zegt dat er geen reden voor paniek is.’ Trump citeerde slechts een deel van de tweet van Khan en beschuldigde hem ervan de aanslag te bagatelliseren. Toen de president erop werd gewezen dat Khan de aanslagen juist had veroordeeld en de opmerking uit zijn verband was gerukt, reageerde Trump dat dit een ‘pathetisch excuus’ was.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Geen reden om bezoek te schrappen

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson verdedigde Khan, maar liet tegelijkertijd ook weten dat hij geen reden ziet om het bezoek te schrappen. ‘Ik wens me niet in een ruzie te mengen tussen twee individuen die volgens mij prima in staat zijn om voor zichzelf op te komen,’ aldus Johnson.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Ook de Britse premier Theresa May verdedigde Khan, maar leverde geen directe kritiek op Trump. ‘Ik vind dat Sadiq Khan zijn werk goed doet, en elke andere conclusie is verkeerd. Hij doet zijn werk goed,’ verklaarde ze ten overstaan van journalisten tijdens haar campagne-evenement in Londen. May veroordeelde de aanslag afgelopen weekend overigens in harde bewoordingen: ze vindt dat Groot-Brittannië veel te tolerant is geweest voor het radicaalislamitische gedachtegoed. ‘Het is tijd om te zeggen: genoeg is genoeg. De daders van de aanslagen hadden allemaal één ding gemeen: een radicaalislamitische achtergrond. Daar moet harder tegen worden opgetreden,’ aldus May, die komende donderdag een overwinning hoopt te behalen tijdens de Britse algemene verkiezingen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.