terreur

Scepsis over Russische claim van dood Al-Baghdadi

17 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Russische claim dat de leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) Abu Bakr al-Baghdadi zou zijn gedood bij een luchtaanval op de Syrische stad Raqqa, zorgt van verschillende kanten voor sceptische reacties. Al-Baghdadi is sinds de opkomst van IS al talloze keren doodverklaard.

De Russen meldden dat Al-Baghdadi op 28 mei was gedood, nadat drones zijn exacte locatie in de buitenwijken van Raqqa hadden bepaald. Hij zou daar een vergadering met andere IS-leiders hebben gehad, toen de Russische luchtmacht toesloeg, aldus de Russische verklaring.

Maar dit verhaal kan rekenen op sceptische reacties. De Amerikaanse regering heeft zijn dood bijvoorbeeld nog niet kunnen bevestigen. En ook het Iraakse leger heeft grote twijfels.

Korrel zout

Al-Baghdadi is degene die het ‘kalifaat’ van IS uitriep, in de symbolische al-Nuri-moskee in de Iraakse miljoenenstad Mosul. Westerse regeringen zijn het er over het algemeen over eens dat – omdat Al-Baghdadi al zo vaak doodverklaard is – dergelijke statements met een korrel zout moeten worden genomen, totdat IS zelf met een verklaring komt.

Dat gebeurde zelfs een jaar geleden, toen het IS-persbureau Amaq verklaarde dat de leider was gedood. ‘Al-Baghdadi is gedood op de vijfde dag van de ramadan door luchtaanvallen op Raqqa,’ meldde Amaq toen. De bewering dat Al-Baghdadi dood is, volgde op het nieuws dat de terreurleider zwaargewond zou zijn geraakt tijdens luchtaanvallen door de coalitie bij de Iraaks-Syrische grens. Ook dat bleek niet waar.

Timing klopt niet

De Iraakse regering trekt de lezing van Rusland in twijfel, vooral omdat er wordt gesuggereerd dat de aanval in kwestie eind mei zou zijn uitgevoerd, en er meer dan 300 soldaten zouden zijn omgekomen. Dat zou niet kunnen zonder dat het Iraakse leger daarvan op de hoogte zou zijn geweest.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Een Iraakse kolonel verklaarde daarnaast dat Al-Baghdadi op die datum helemaal niet in Raqqa zou zijn geweest. Volgens hem is het logischer dat een van Al-Baghdadi’s vertrouwelingen is gedood, en niet de IS-leider zelf.  Het Iraakse leger gelooft dat Al-Baghdadi zich voornamelijk in het grensgebied tussen Syrië en Irak ophoudt.

Het Russische ministerie van Defensie meldt tegelijkertijd dat de dood van Al-Baghdadi nog wordt onderzocht.

Raqqa ligt intussen zwaar onder vuur. In de eerste week van juni openden de Syrische Democratische Strijdkrachten – een door het Westen gesteunde militaire coalitie – de aanval op Raqqa. Duizenden strijders vielen de stad van drie kanten aan. In Raqqa verschuilen zich meer dan drieduizend strijders van IS, die overal barricades hebben opgeworpen. Veel burgers zijn de stad ontvlucht en IS zou langzaam zijn teruggedrongen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.