Leger Irak trekt eindsprint tegen laatste IS-enclaves in Mosul

27 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Een panoramafoto van de Oude Stad van Mosul met rechts de symbolische al-Nuri-moskee, waar Abu Bakr al-Baghdadi het 'kalifaat' van IS uitriep - Foto: AFP

Het Iraakse leger zet zich schrap voor de eindsprint tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Mosul. Zaterdag begonnen Iraakse troepen een offensief om de laatste bezette wijken van de miljoenenstad weer in handen te krijgen.

Vrijdag dropte de Iraakse luchtmacht opnieuw pamfletten boven de stad. Daarin werden burgers opgeroepen om de betreffende wijken te verlaten.

Guerrillatactieken en gevangen burgers

Het Iraakse leger strooide eerder pamfletten over de stad uit om de bevolking te laten weten dat de strijd bijna gewonnen is en ze te bewegen de hoop niet op te geven. Op de papieren blaadjes worden inwoners met klem afgeraden met voertuigen de straat op te gaan, om te voorkomen dat ze voor IS-leden worden aangezien en onder vuur worden genomen.

IS maakt er handig gebruik van dat nog tienduizenden burgers in de stad vastzitten, door guerrillatactieken in te zetten en sluipschutters tussen hen te positioneren, die de oprukkende Iraakse troepen moeten zien tegen te houden.

Het gebied dat nog wordt beheerst door IS omvat de Oude Stad van Mosul, waar ook de al-Nuri-moskee staat. Die moskee heeft symbolische waarde, omdat dat de plek was waar zelfverklaard IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 het zogenoemde kalifaat in Syrië en Irak uitriep. De moskee is een belangrijk doelwit van de Iraakse regeringstroepen. Als de al-Nuri-moskee wordt heroverd, betekent dat niet alleen een strategische, maar ook een symbolische overwinning. Naast het gebied rond de moskee, heeft de terreurgroep ook drie aangrenzende wijken in handen.

Optimisme bij Iraakse leger

Het Iraakse regeringsleger is optimistisch over de strijd tegen IS in Mosul. Twee weken geleden, toen de stad volledig was omsingeld, verklaarde een woordvoerder van het leger dat IS in de stad ‘zijn laatste adem uitblaast’ .

Het Iraakse leger opende in oktober vorig jaar de aanval op Mosul. Leden van speciale anti-terreureenheden (die werden getraind door de Amerikanen) zijn ter plaatse om het offensief te coördineren. De regering wilde IS in eerste instantie voor het begin van de ramadan uit de stad hebben verdreven en de overwinning claimen. De ramadan is vrijdag begonnen, dus dat doel hebben ze net niet gehaald.