Amerika zet grondtroepen in tegen IS-basis Raqqa

09 maart 2017Leestijd: 1 minuut
Jihadisten in de stad Raqqa. Foto: AFP

Mariniers van het Amerikaanse leger zijn in Syrië geland om IS te bestrijden in Raqqa. Een woordvoerder van het leger zegt dat de militairen tijdelijk worden gestationeerd en niet zullen meedoen aan de strijd aan het front.

Voor het eerste stuurt het Amerikaanse leger een grote gevechtseenheid om IS te bestrijden. De eenheid heeft in de nabijheid van Raqqa een artilleriebasis opgezet om het IS-bolwerk van afstand onder vuur te nemen. Het voordeel hiervan is dat de bombardementen onder alle weersomstandigheden kunnen doorgaan. Het exacte aantal mariniers is onbekend. Aangenomen wordt dat het er enkele honderden zijn.

Eerder werden er wel IS-doelen gebombardeerd vanuit de lucht. Ook hielp het leger met inlichtingen en het trainen van Koerdische troepen in Noord-Syrië en Irak. The Washington Post meldt dat de voorbereidingen voor de aanval op de grond al zijn voorbereid door de regering Obama.

Syrische hoofdstad IS

Raqqa is een van de grootste steden in handen van IS, en wordt gezien als de hoofdstad van de terroristische organisatie in Syrië. Afgelopen maanden werd IS-bolwerk Mosul belegerd door Iraakse en Koerdische troepen. Hoewel het beleg nog gaande is, is de coalitie aan de winnende hand.

De Amerikaanse president Donald Trump zei tijdens zijn verkiezingscampagne dat hij IS met de grond gelijk zal maken. Dat hij nu grondtroepen stuurt, wijst mogelijk op een andere benadering dan die van zijn voorganger Barack Obama.