Syrië

Rusland claimt mogelijke dood IS-leider Al-Baghdadi

16 juni 2017

Opnieuw een claim dat de gevreesde IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi om het leven is gekomen. Het Russische ministerie van Defensie zegt dat hij mogelijk is uitgeschakeld bij een luchtaanval op de Syrische stad Raqqa, de ‘hoofdstad’ van het kalifaat van IS.

Het bombardement op een commandopost van Islamitische Staat (IS) zou eind mei zijn geweest, meldt de Russische staatszender Russia Today.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Al diverse keren doodverklaard

De Russische autoriteiten onderzoeken of Al-Baghdadi inderdaad is gedood, want dat is nog niet met zekerheid te zeggen. Al-Baghdadi is al meerdere keren doodverklaard. Precies een jaar geleden kwam dat nieuws zelfs van IS-persbureau Amaq.

‘Al-Baghdadi is gedood op de vijfde dag van de ramadan door luchtaanvallen op Raqqa,’ meldde Amaq toen. De bewering dat Al-Baghdadi dood is, volgde op het nieuws dat de terreurleider zwaargewond zou zijn geraakt tijdens luchtaanvallen door de coalitie bij de Iraaks-Syrische grens.

Raqqa ligt intussen zwaar onder vuur. In de eerste week van juni openden de Syrische Democratische Strijdkrachten – een door het Westen gesteunde militaire coalitie – de aanval op Raqqa. Duizenden strijders vielen de stad van drie kanten aan. In Raqqa verschuilen zich meer dan drieduizend strijders van IS, die overal barricades hebben opgeworpen. Veel burgers zijn de stad ontvlucht en IS zou stilaan zijn teruggedrongen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.