Verenigd Koninkrijk

May kan grootste meerderheid halen sinds Thatcher-tijd

08 juni 2017

In de laatste uren voordat de stembureaus openen in een sterk verdeeld Verenigd Koninkrijk, doet premier Theresa May een beroep op de ‘patriottische’ Labour-stemmer. ‘Het Verenigd Koninkrijk heeft u nodig’, is de boodschap van May.

‘Samen kunnen we bouwen aan een sterker Verenigd Koninkrijk,’ schrijft de leider van de Conservatieven vandaag in The Telegraph. ‘Ik heb uw stem nodig om mijn positie aan de onderhandelingstafel te versterken. Zo kunnen wij de Brexit leveren die is beloofd.’

Flinke meerderheid of hung parliament?

De premier had gehoopt op een makkelijke verkiezingscampagne, waarna ze met een flinke meerderheid in Westminster aan de onderhandelingen met de Europese Unie zou beginnen. Maar de verkiezingscampagne van de Conservatieven verliep allesbehalve vlekkeloos, terwijl oppositiepartij Labour het beter deed dan verwacht.

Uit de laatste peilingen van ComRes, die vandaag werden gepubliceerd in The Independent, blijkt dat May toch nog een meerderheid van 74 zetels kan halen. Het zou betekenen dat de Conservatieven de grootste meerderheid hebben in het Lagerhuis sinds de dagen van Iron Lady Margaret Thatcher.

Over het algemeen lijkt May niets te vrezen te hebben. Er is geen enkele peiling die wijst op een meerderheid voor de Labour-partij van marxist Jeremy Corbyn. In het ergste geval heeft geen van beide partijen een meerderheid. In het geval van zo’n ‘hung parliament’, wordt er een beroep gedaan op partijen als de Liberale Democraten, de Schotse Nationalistische Partij, de Groenen en eventueel UKIP, om een coalitie te vormen.

Brexit en de ‘chaotische coalitie’

May heeft de Britten diverse keren gewaarschuwd voor de ‘chaotische coalitie’ die Corbyn bij elkaar zou moeten schrapen om een meerderheid te krijgen. De kiezer heeft volgens de premier de keuze tussen deze chaotische samenwerking, of ‘sterk en stabiel leiderschap’ van May zelf.

Burgers vinden dat May niet genoeg doet: ‘Sluit terroristen op’

Hoewel de partijen de afgelopen weken vooral inzetten op inkomensgelijkheid, sociale voorzieningen en – zeker na de aanslagen in Manchester en Londen – veiligheid, speelt natuurlijk ook Brexit een belangrijke rol. Waar May de aanpak van immigratie vooropstelt, en daarvoor toegang tot de interne markt van de EU wil inleveren, wil Corbyn juist deel blijven uitmaken van de interne markt. Hij hoopt daarbij ook het vrij verkeer van personen en goederen intact te houden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.