buitenland

Waarom Schotse nationalisten tegen een Brexit zijn

23 juni 2016

De onafhankelijkheid van Schotland is makkelijker voor elkaar te krijgen in het geval van een Brexit. Toch strijden de Schotse nationalisten tegen een Brexit. Waarom? En wat voor een baat hebben zij bij het Britse EU-lidmaatschap?

David Cameron kreeg de afgelopen maanden steun uit onverwachte hoek: de Schotse nationalisten voerden campagne tegen het Britse vertrek uit de Europese Unie. Veel Schotten willen namelijk dat Schotland onafhankelijk wordt, maar wél in de EU blijft.

Onafhankelijkheid

Nicola Sturgeon, de eerste minister van Schotland en de voorzitter van de Schotse Nationale Partij (SNP), meldde in februari dat zij er alles aan zou doen om een Brexit te voorkomen. Hoewel het haar prioriteit, Schotse onafhankelijkheid, in de weg zit, is het toch de beste optie: Schotland is, vooral economisch, afhankelijk van de Europese Unie.

De SNP is eigenlijk vooral boos op Cameron: iets minder dan twee jaar na het Schotse referendum, wordt er een heel ander referendum gehouden, voor het hele Verenigd Koninkrijk. Als de Schotten wisten dat Groot-Brittannië misschien uit de EU zou stappen, hadden waarschijnlijk veel meer keizers voor onafhankelijkheid gestemd. En de uitslag was nu al spannend: 45 procent van de kiezers stemden voor een onafhankelijk Schotland.

Betrokken

‘De Schotten voelen zich totaal niet betrokken bij dit referendum,’ zeg Neal Stewart, een woordvoerder van de SNP, tegen elsevier.nl. Schotse kiezers zullen naar verwachting tegen een Brexit stemmen, maar staan eigenlijk voor een onmogelijke keuze: kiezen voor een Brexit, waardoor de kans op een onafhankelijk Schotland groter is, of in de EU blijven en de banden met lidstaten in tact houden.

‘We hebben echt het gevoel dat de regering ons in de steek heeft gelaten,’ aldus Stewart. ‘Wij wisten niet dat dit referendum zou plaatsvinden, en het Schotse referendum had er heel anders uitgezien als men wel op de hoogte was van Camerons plannen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.