terreur

Burgers vinden dat May niet genoeg doet: ‘Sluit terroristen op’

07 juni 2017

Na de aanslagen in Manchester en Londen zegt de Britse premier Theresa May dat het Verenigd Koninkrijk zich minder tolerant moet opstellen tegen de radicale islam. Voor een aantal burgers is dit niet genoeg: bijna 250.000 Britten ondertekenden een petitie waarin ze de regering oproepen meer te doen.

Derren Mace zette de petitie op na de recente aanslagen. Hij hekelt de nieuwsberichten waaruit – wederom – blijkt dat de terroristen bekend waren bij de autoriteiten. In het geval van het Verenigd Koninkrijk betekent dat vaak dat de verdachten op de ‘Terrorist Watch List’ stonden.

Terroristen uitzetten

Momenteel staan 3.000 ‘kwetsbare individuen’ op deze lijst. Mace roept de regering op deze mogelijke terroristen op te sluiten of te deporteren, ‘voordat het te laat is’.

De petitie kwam van de grond ‘uit pure frustratie’, stelt Mace. ‘De regering grijpt pas in na een aanslag. Om levens te redden moeten we de bekende terroristen deporteren of opsluiten totdat we erachter komen wat er eigenlijk aan de hand is,’ aldus de activist.

Mace zegt dat burgers de verantwoordelijkheid hebben zich politiek in te zetten. ‘In een tijd van sociale media en petities die zo snel de ronde doen, is het belangrijk dat we politiek betrokken zijn.’ Aan de andere kant heeft de initiatiefnemer weinig vertrouwen in het effect van zijn online petitie, die op het moment van schrijven precies 237.969 handtekeningen telt. ‘We moeten de petitie waarschijnlijk zelf verdedigen in het Lagerhuis als we willen dat parlementariërs er ook daadwerkelijk wat mee gaan doen.’

  • Hoe werkt een petitie in het Verenigd Koninkrijk?
    Britse burgers en inwoners van het Koninkrijk kunnen een petitie opzetten. Als vijf mensen de petitie tekenen, wordt deze gepubliceerd op de online kanalen van het parlement.
  • En dan?
    Het petitiecomité kijkt naar alle petities die worden gepubliceerd. Het comité kijkt vervolgens naar de belangrijkste en interessantste petities. Deze worden vervolgens voorgelegd aan de regering of het Lagerhuis.
    Bij 10.000 handtekeningen of meer krijgt de initiatiefnemer van een petitie sowieso een reactie van de regering.
    Bij 100.000 handtekeningen of meer wordt de petitie besproken als mogelijk onderwerp voor een debat in het Lagerhuis.

Vlak voor verkiezingen

Op de vraag of de regering in zijn ogen niet genoeg doet om terreur te voorkomen, reageert Mace fel: ‘Vraag dat aan de families van de slachtoffers.’

De regering weigerde te reageren op de petitie, omdat de politieke partijen over deze onderwerpen gaan, zo vlak voor de verkiezingen. De Conservatieve partij van May en de minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd, reageerde niet op tijd voor publicatie.

Het verhaal achter de Terrorist Watch List is iets genuanceerder dan misschien lijkt. Oud-topambtenaar bij het ministerie van Defensie Neil Shortland – momenteel werkzaam als antiterreurexpert – legt uit dat alle kwetsbare individuen die de regering ook maar enigszins in de gaten houdt, op die lijst terechtkomen.

Moeilijk risico’s te meten

Het probleem met dit ‘grote net’, is dat de veiligheidsdiensten continu bezig zijn met het verschuiven van de focus. Als een individu die in de gaten wordt  gehouden een maand lang niets doet, overwegen de veiligheidsdiensten misschien drie andere verdachten in de gaten te houden. ‘Risico’s meten bij terroristen is heel moeilijk,’ aldus Shortland.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

‘Het probleem is dat er twaalf medewerkers van de veiligheidsdiensten moeten worden ingezet op elke kwetsbare individu op deze lijst.’ Dat zou betekenen dat 36.000 anti-terreurexperts zich zouden bezighouden met alleen deze lijst. ‘Dat is natuurlijk veel meer dan het aantal werknemers dat beschikbaar is. Dus binnen die lijst zoek je de verdachten uit die je scherper in de gaten houdt.’

Opsluiten is niet te doen

Het opsluiten van 3.000 individuen om terroristische aanslagen te voorkomen, is bijna niet te doen, zo blijkt ook uit cijfers van de regering. Begin juni 2017 telde het aantal gevangenen ruim 85.000, terwijl er plaats is voor zo’n 86.700 gevangenen.

Als de verdachten op de terreurlijst worden opgesloten, zou dat zorgen voor een toename van ruim 3,5 procent in het aantal gevangenen, en er is amper plaats voor de helft van de individuen op de lijst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.