Irak: Einde van IS-bolwerk Mosul is een kwestie van dagen

26 juni 2017Leestijd: 3 minuten
Iraakse soldaten in de Oude Stad van Mosul - tijdens het offensief om het laatste deel van Mosul op IS te heroveren - Foto: AFP

De slag om het Iraakse terreurbolwerk Mosul zal over een paar dagen voorbij zijn. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) probeert wanhopig terug te vechten tegen het Iraakse regeringsoffensief, maar die pogingen zijn vergeefs.

Dat meldt althans het Iraakse regeringsleger, bij monde van generaal Abdul Ghani al-Assadi, commandant bij de antiterreureenheid in Mosul. ‘Er is slechts een fractie van IS over in Mosul, vooral in de Oude Stad,’ aldus al-Assadi.

‘Vanuit militair perspectief is het gedaan met IS,’ zegt de legerwoordvoerder. De terroristen zouden hun vechtlust en balans kwijt zijn, en het Iraakse leger vraagt ze nu herhaaldelijk zich over te geven of te sterven, zo luidt de verklaring.

Middeleeuwse moskee opgeblazen

Het deel van Mosul dat nog in handen is van IS zou nu nog minder dan twee vierkante kilometer omvatten. De terreurgroep zou zondag een poging hebben ondernomen om terug te komen in bepaalde wijken buiten de Oude Stad, maar faalde daarin. Ook de Oude Stad ‘zal binnen een paar dagen vallen, als God het wil,’ zegt al-Assadi.

Het Iraakse offensief op Mosul begon al in oktober, maar begint de laatste weken pas echte vorderingen te maken. Dat IS de laatste stuiptrekkingen vertoont, zou volgens het Iraakse leger alleen maar bewezen worden door het feit dat terroristen vorige week de middeleeuwse al-Nuri-moskee in de Oude Stad van Mosul opbliezen.

Die moskee had voor zowel Irak als IS grote symbolische waarde: in 2014, nadat IS in Irak en Syrië oprukte, riep al-Baghdadi in de al-Nuri-moskee het kalifaat uit. Sinds 2014 wapperde de zwarte vlag van IS boven de minaret van de moskee. De historische moskee, waarvan de bouw vermoedelijk in 1173 werd afgerond, is onder meer beroemd door de scheve minaret. Ook die minaret is niet meer.

Burgers als menselijk schild

Het aantal IS-leden in de stad is volgens Irak flink afgenomen. Volgens schattingen van het Iraakse leger zouden er nu niet meer dan 300 terroristen over zijn, terwijl dat er aan begin van het offensief bijna 6.000 waren.

Volgens de verklaring van het Iraakse regeringsleger maken de troepen zich nu op om vanaf het centrum van de Oude Stad oostwaarts te trekken. ‘Dat wordt de laatste episode.’

De slag om de Oude Stad van Mosul is de dodelijkste tot nu toe. Nog altijd zitten meer dan 100.000 burgers vast in de stad. IS maakt daar handig gebruik van door guerrillatactieken in te zetten en sluipschutters tussen hen te positioneren, die de oprukkende Iraakse troepen moeten zien tegen te houden. Ook zijn er op verschillende plaatsen boobytraps geplaatst. De terreurbeweging zet vastzittende burgers bovendien in als menselijk schild. Volgens verklaringen van het Rode Kruis vinden veel burgers in Mosul in een poging te vluchten de dood.

Eerder strooide het Iraakse leger pamfletten uit boven delen van de stad om de bevolking te laten weten dat de strijd bijna gewonnen is en ze te bewegen de hoop niet op te geven. Op de papieren blaadjes worden inwoners met klem afgeraden met voertuigen de straat op te gaan, om te voorkomen dat ze voor IS-leden worden aangezien en onder vuur worden genomen.

Einde van het kalifaat

Een herovering van Mosul zou de facto het einde van het Iraakse deel van het ‘kalifaat’ betekenen. IS heeft nog wel gebieden ten westen en zuiden van de stad in handen. Al-Baghdadi zelf zou de stad inmiddels zijn ontvlucht, en zich ergens in het grensgebied tussen Syrië en Irak ophouden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief > >

Vorige week verklaarde de Russische regering hem dood, maar die claim is nooit bevestigd. Ook is Al-Baghdadi sinds de opkomst van IS al talloze keren onterecht doodverklaard. De Russen verklaarden naderhand ook de dood van de IS-leider niet te kunnen bevestigen.