Irak

Leger Irak: IS ‘blaast laatste adem uit’ in Mosul

16 mei 2017Leestijd: 2 minuten

Het Iraakse leger is vastberaden om terreurbeweging Islamitische Staat (IS) voor het begin van de ramadan te verslaan in Mosul. Volgens Amerikaanse bronnen is de terreurgroep in de Iraakse stad volledig omsingeld.

‘De terroristen van IS staan aan de rand van een totale nederlaag,’ zegt kolonel John Dorrian van de Amerikaanse luchtmacht, dat de Iraakse troepen assisteert in de slag om Mosul.

Ook Brett McGurk, de speciale afgezant van de internationale coalitie tegen IS, zegt dat de Iraakse troepen IS ‘compleet verslaan’. ‘Ze blazen hun laatste adem uit,’ zegt de optimistische Iraakse luitenant Nawfal al-Dahri tegen persbureau Reuters. ‘Als we zo doorgaan, kunnen we het binnen een paar dagen afronden.’

Symbolische moskee

Het gebied dat nu nog in handen is van IS, is effectief teruggebracht tot 12 vierkante kilometer, meldt het Iraakse leger. Het gaat dan om de Oude stad van Mosul, een stelsel van nauwe straatjes waar ook de symbolische al-Nuri-moskee staat. Het was in die moskee dat de zelfbenoemde IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi in 2014 het ‘kalifaat’ in Syrië en Irak uitriep. Sindsdien wappert de zwarte vlag van IS boven de moskee.

Die moskee is tevens een belangrijk doelwit van de Iraakse regeringstroepen. Als de al-Nuri-moskee wordt heroverd, betekent dat niet alleen een strategische, maar ook een symbolische overwinning.

Een probleem is dat tienduizenden burgers nog in het gebied vastzitten. IS maakt daar handig gebruik van door guerrillatactieken in te zetten en sluipschutters tussen hen te positioneren, die de oprukkende Iraakse troepen moeten zien tegen te houden.

Pamfletten voor burgers

Het Iraakse leger heeft pamfletten over de stad uitgegooid om de bevolking te laten weten dat de strijd bijna gewonnen is en de hoop niet op te geven. Op de blaadjes worden mensen met klem afgeraden om met voertuigen de straat op te gaan, om te voorkomen dat ze voor IS-leden worden aangezien en onder vuur worden genomen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Het Iraakse leger opende in oktober vorig jaar de aanval op Mosul. Leden van speciale anti-terreureenheden (die werden getraind door de Amerikanen) zijn ter plaatse om het offensief te coördineren. De regering wil IS voor het begin van de ramadan (rond 27 mei) uit de stad hebben verdreven, en de overwinning claimen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.