Mysterieuze informanten schetsen beeld van ‘paranoïde’ IS-leider Al-Baghdadi

16 november 2016Leestijd: 3 minuten

De leider van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) Abu Bakr al-Baghdadi neemt steeds extremere maatregelen tegen dissidenten binnen zijn groepering. Bronnen dichtbij de kern van IS zeggen dat hij lijdt aan groeiende paranoia, onder meer vanwege het Iraakse regeringsoffensief op Mosul.

Een informant binnen de terreurbeweging begon enkele weken geleden mysterieuze sms’jes te sturen naar de Iraakse militaire inlichtingendiensten, die later in handen kwamen van persbureau Reuters.

Wantrouwen bij Al-Baghdadi

De bron bevindt zich in Mosul en zou niet bij IS horen, maar er wel contact mee onderhouden. Volgens hem houdt Al-Baghdadi zich grotendeels stil, en is hij zichtbaar aan het verslonzen. ‘Hij leeft ondergronds en heeft tunnels die naar verschillende gebieden leiden. Hij slaapt altijd met zijn bomgordel, zodat hij die kan detoneren als hij gevangen wordt genomen,’ aldus een van de sms’jes.

Gesprekken met hoge Koerdische officieren, onder wie Masrour Barzani – hoofd van de veiligheidsraad van de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak (KRG) – en Lahur Talabany – hoofd van de Koerdische inlichtingendiensten en anti-terreurdienst – en gevangen genomen IS-leden schetsen een zelfde soort beeld. Paranoia en wantrouwen zou heersen binnen de kern van de terreurbeweging. Dat zou zich uiten in de regelmatige executie van dissidenten en informanten. Al-Baghdadi zou ook zijn eigen vertrouwelingen niet meer vertrouwen.

Volgens de Koerden maakt Al-Baghdadi echter gebruik van andere methoden om zich ongezien voort te kunnen bewegen: hij verandert veel van positie, en gebruikt verschillende transportmethoden en communicatiemiddelen.

IS richt zich vooral op bedreigingen van binnenin

De Koerdische officieren beweren dat de militaire coalitie vooruitgang boekt in de regio rondom Mosul. De inlichtingendiensten verkrijgen veel informatie van informanten in de stad, niet zelden in de vorm van ‘gewone’ burgers, maar ook van getrainde mollen. Volgens de Koerdische bronnen zou IS vrezen voor het eigen bestaansrecht binnen de regio, en zich nu voornamelijk richten op bedreigingen van binnenin.

Het toegenomen aantal executies is een duidelijk teken dat IS lijdt, zegt Karim Sinjari, minister van Binnenlandse Zaken en Defensie van de KRG. IS maakt nog altijd gebruik van wrede executietechnieken: dissidenten worden bijvoorbeeld onthoofd, of in kooien opgesloten en vervolgens verdronken.

Het bezit van SIM-kaarten wordt door IS al als verraad gezien, omdat daarmee communicatie met de buitenwereld mogelijk is. Informanten die via sms of telefonisch communiceren zetten daarmee dan ook hun leven op het spel. Het bezit van een SIM-kaart leidt in het ‘kalifaat’ van IS standaard tot een executie, volgens bronnen.

IS maakt daarnaast volgens het Iraakse regeringsleger gebruik van kinderen, die bewoners van Mosul moeten afluisteren. De ‘welpjes van het kalifaat’ worden volgens inwoners in elke straat ingezet, en moeten onder meer de ouders van hun vrienden, hun buren en andere personen in de omgeving afluisteren, en vervolgens rapporteren bij  IS.

Als het lukt IS uit Mosul te verdrijven, zullen de terroristen hun heil waarschijnlijk zoeken in buurland Syrië, waar ze nog altijd de dienst uitmaken in IS-bolwerk Raqqa. Vanuit daar blijft het voor IS makkelijk om zelfmoordaanslagen in Irak te blijven uitvoeren. Volgens de Koerdische officieren is het met de val van Mosul dan ook zeker niet gedaan met de terreurbeweging: het blijft volgens Barzani zowel een militaire als een economische en ideologische strijd.