Irak

IS blaast eeuwenoude moskee op in centrum Mosul

21 juni 2017Leestijd: 2 minuten

De Iraakse regeringstroepen naderden woensdag in het offensief op terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in Mosul de symbolische al-Nuri-moskee in het centrum van de stad. Het is de plek waar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi het ‘kalifaat’ van IS uitriep.

Maar nog voordat de troepen daar aankwamen, wist IS de moskee op te blazen, meldt het Iraakse leger dinsdagavond. Dinsdagmiddag werd de Oude Stad van Mosul, waar ook die moskee zich bevindt, al omsingeld.

Moskee heroveren voor einde ramadan

Op woensdagmiddag waren Iraakse antiterreureenheden volgens een regeringsverklaring op slechts 300 meter afstand van de moskee. De Iraakse troepen worden bijgestaan door de Amerikanen. Het Iraakse offensief op Mosul begon al in oktober, maar begint de laatste weken pas echte vorderingen te maken.

In 2014, nadat IS in Irak en Syrië oprukte, riep al-Baghdadi in de al-Nuri-moskee het kalifaat uit. De middeleeuwse moskee heeft daarom een grote symbolische waarde, voor zowel Irak als IS. Sinds 2014 wapperde de zwarte vlag van IS boven de minaret van de moskee. De historische moskee, waarvan de bouw vermoedelijk in 1173 werd afgerond, is onder meer beroemd door de scheve minaret. Ook die minaret is niet meer.

Burgers zitten vast

De slag om de Oude Stad van Mosul is de dodelijkste tot nu toe. Nog altijd zitten meer dan 100.000 burgers vast in de stad. IS maakt daar handig gebruik van door guerrillatactieken in te zetten en sluipschutters tussen hen te positioneren, die de oprukkende Iraakse troepen moeten zien tegen te houden. Ook zijn er op verschillende plaatsen boobytraps geplaatst. Volgens verklaringen van het Rode Kruis vinden veel burgers in Mosul in een poging te vluchten de dood.

Het aantal IS-leden in de stad is volgens Irak flink afgenomen. Volgens schattingen van het Iraakse leger zouden er nu niet meer dan 300 terroristen over zijn, terwijl dat er aan begin van het offensief bijna 6.000 waren.

Al-Baghdadi is Mosul ontvlucht

Een herovering van Mosul zou de facto het einde van het Iraakse deel van het ‘kalifaat’ betekenen. IS heeft nog wel gebieden ten westen en zuiden van de stad in handen. Al-Baghdadi zelf zou de stad inmiddels zijn ontvlucht, en zich ergens in het grensgebied tussen Syrië en Irak ophouden.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief > >

Vorige week verklaarde de Russische regering hem dood, maar die claim is nooit bevestigd. Ook is Al-Baghdadi sinds de opkomst van IS al talloze keren onterecht doodverklaard. De Russen verklaarden naderhand ook de dood van de IS-leider niet te kunnen bevestigen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.