‘Politie gewaarschuwd voor Pakistaanse aanslagpleger Londen’

05 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Politie op de London Bridge, twee dagen na de aanval - Foto: AFP

Een van de terroristen die afgelopen zaterdag een aanslag pleegden in het centrum van Londen, was een bekende van de politie. De in Pakistan geboren man zou eerder al in beeld zijn gekomen omdat hij kinderen aanzette tot radicalisering.

Ook rekruteerde hij kinderen voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Er zou al twee keer bij de politie aan de bel zijn getrokken vanwege de extremistische denkbeelden van de Pakistaan, meldt The Times of London maandag.

Meer huiszoekingen

De Britse politie heeft maandagochtend vroeg meer arrestaties verricht in verband met de aanslag in Londen van afgelopen zaterdag. Er is niet bekend hoeveel mensen zijn aangehouden, maar er worden nog altijd huiszoekingen verricht.

Bij de invallen maandagochtend in het oosten van Londen is geschoten en was een explosie, meldt BBC. De politie zou ook weten wie de drie doodgeschoten aanslagplegers zijn, en zegt de namen ‘zodra dat kan’ te zullen vrijgeven.

Twaalf arrestanten

Het onderzoek richt zich vooralsnog voornamelijk op het noordoosten van Londen, op de stadsdelen Barking en Newham. Zondag werden in Barking twaalf mensen opgepakt in verband met de aanslag, van wie er één weer is vrijgelaten. De aanslag is, voorspelbaar genoeg, opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat.

Intussen heeft de Britse premier Theresa May haar verkiezingscampagne weer opgepakt. Die was zaterdagavond tijdelijk stopgezet, na de aanslag in hartje Londen, waarbij zeven mensen om het leven kwamen en 48 mensen gewond raakten.

‘Deze is voor Allah’

Zeker drie terroristen reden zaterdagavond met een busje in op voorbijgangers in het centrum van Londen, waarna zij uitstapten en begonnen in te steken op mensen. Het begon op de London Bridge over de Theems, waar de daders in een witte bestelbus op voetgangers inreden. Zij reden daarna verder in noordelijke richting.

De terroristen begaven zich met grote kapmessen naar uitgaansstraat Borough Market, waar ze meerdere mensen neerstaken, onder wie een agent. Het was druk op straat.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Volgens burgemeester Sadiq Khan zijn enkele gewonden er slecht aan toe. Een ooggetuige meldt dat de terroristen ‘deze is voor Allah‘ riepen toen zij op mensen instaken. Er zouden vooral jongeren zijn onder de slachtoffers.