Identiteit van London Bridge-terroristen bekend

06 juni 2017Leestijd: 3 minuten
De aanslagplegers Butt (L) en Redouane (R) - Foto: Metropolitan Police

De Britse politie heeft maandagavond de namen bekendgemaakt van twee van de drie terroristen die zaterdagavond dood en verderf zaaiden op de London Bridge en in de uitgaansbuurt Borough Market. Het gaat om de Pakistaans-Britse Khuram Shazad Butt (27) en de Marokkaanse-Libische Rachid Redouane (30).

Butt is geboren in Pakistan, maar heeft ook een Brits paspoort. Op maandag lekte uit dat hij al twee jaar bekend was bij de Britse inlichtingendienst MI5.

De autoriteiten zouden echter geen aanwijzingen hebben gehad dat hij van plan was een aanslag te plegen. Daarom stond hij niet hoog op de prioriteitenlijst. Butt wordt inmiddels gezien als de leider van de terreurcel die de aanslag pleegde.

Extremistische denkbeelden waren duidelijk

Bij de aanslag in Londen kwamen zeven mensen om het leven, en raakten 48 mensen gewond. Achttien van hen zijn er nog slecht aan toe. De terroristen werden alle drie door de politie doodgeschoten.

‘Het zijn moeilijke afwegingen, maar gezien de beschikbare capaciteit moeten we keuzes maken in ons werk,’ zegt de Britse politie in een verklaring. Butt verscheen eerder in de Channel 4-documentaire The Jihadist Next Door . Hij deed geen moeite om zijn extremistische denkbeelden te verbergen: zo poseerde hij in die documentaire met een zwarte vlag van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ook zouden zijn buren en vrienden diverse keren melding hebben gemaakt van zijn extremistische denkbeelden.

Ook werd hij in 2015 opgepakt vanwege de zwarte IS-vlag, maar hij werd  binnen een uur weer vrijgelaten. Hij maakte deel uit van de terreurgroep Al-Muhajiroun, een salafistische terreurgroep in Groot-Brittannië. Die groep werd in 2005 na de bombardementen op de Londense metro verboden.

Oost-Londen

In tegenstelling tot Butt was Redouane wel  een onbekende voor de autoriteiten. Hij gebruikte ook wel het alias Rachid Elkhda en was onder die naam, zo meldt de BBC, zes jaar jonger. Maar ook onder dat alias was hij niet bekend bij de autoriteiten.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Beide mannen woonden in Barking, in het oosten van Londen. In deze wijk en het iets meer naar het westen gelegen Newham deed de politie afgelopen weekeinde invallen. Daarbij werden verschillende mensen opgepakt.

Kort na de onthulling van de Britse politie, werd ook de identiteit van de derde aanslagpleger bekend. Het gaat om Youssef Zaghba, de zoon van een Marokkaanse man en een Italiaanse vrouw uit Bologna, meldt de Italiaanse krant La Repubblica  Hij werd in 2016 tegengehouden toen hij naar Turkije wilde vliegen om van daar naar Syrië te reizen met alleen een ticket en een rugzakje. De Italiaanse politie vermoedde dat hij zich wilde aansluiten bij IS. Op zijn telefoon werd IS-propaganda aangetroffen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Omdat Zaghba een Italiaans paspoort had, kon hij niet worden uitgezet. Ook was er niet genoeg bewijs om hem te vervolgen voor terrorisme. Wel werd hij op een lijst van gevaarlijke personen gezet. De Italiaanse geheime dienst zegt deze informatie met Britse collega’s te hebben gedeeld.