Door het hele land jaagt Britse politie op terroristen

07 juni 2017Leestijd: 2 minuten
Woensdagochtend is opnieuw een man opgepakt in verband met de aanslag op onder meer London Bridge afgelopen zaterdag - Foto: AFP

De Britse politie zet de jacht op mogelijke handlangers van terroristen die de aanslagen in Londen en Manchester pleegden voort. Er zijn twee nieuwe verdachten opgepakt.

Woensdagochtend vroeg arresteerde Britse politie een nieuwe verdachte van de aanslag zaterdagavond op de London Bridge en in het uitgaanscentrum Borough Market in hartje Londen.

Oosten van Londen

Het gaat om een 30-jarige man, die bij een inval in een huis in het oosten van Londen werd gearresteerd. Het oosten van Londen, en dan vooral de wijken Barking en Newham, lijkt het gebied te zijn geweest waar de meeste verdachten vandaan komen.

Volgens de politie wordt de man verdacht van de voorbereiding van, betrokkenheid bij en aansporing tot terroristische daden. Over zijn identiteit is nog niets bekend. Zijn arrestatie volgt kort na de aanhouding van een Marokkaan in het Ierse Limerick.

Bij de aanslag kwamen zeven mensen om het leven en raakten er tientallen gewond. Drie mannen reden op de brug met een busje in op passanten en staken daarna in de wijk Borough Market in het wilde weg om zich heen. Acht minuten nadat hun slachtpartij begon, werden ze doodgeschoten door de politie.

Dinsdag maakte de politie de identiteit van twee van de drie mannen bekend. De daders waren de Pakistaans-Britse Khuram Shazad Butt en de Marokkaans-Libische Rachid Redouane. Later op de dag lekte ook de identiteit van de derde aanslagpleger, de Marokaans-Italiaanse Youssef Zaghba, uit.

Aanslag Manchester

Dinsdagavond is bovendien een nieuwe verdachte aangehouden in verband met de zelfmoordaanslag bij het concert van zangeres Ariana Grande in Manchester twee weken geleden. De 38-jarige man werd opgepakt op het Londense vliegveld Heathrow. Volgens de politie was de arrestatie gepland, en is de luchthaven dus niet in gevaar geweest.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Tot nu toe werden 19 mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Manchester. Twaalf van hen zijn weer vrijgelaten zonder aanklacht. Zeven van hen zitten nog vast voor verhoor. Bij de aanslag in de foyer van de Manchester Arena kwamen 22 mensen om het leven en raakten er 59 gewond.