buitenland

Radicale moslims infiltreren Duitse leger voor gevechtstraining

05 november 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse militaire inlichtingendienst MAD heeft twintig radicale moslims ontmaskerd, die zich hadden aangesloten bij het leger om militaire training te krijgen. Zeker zestig anderen worden nauwlettend gevolgd.

Jihadisten hebben van Islamitische Staat (IS) de opdracht gekregen om zich aan te melden bij het Duitse leger, melden bronnen van de militaire inlichtingendienst aan de Duitse krant Berliner Morgenpost.

Radicale moslims wilden niets anders dan wapentraining
Het leger kwam daar achter nadat islamitische rekruten die zich hadden aangesloten bij de Bundeswehr alleen nadrukkelijk geïnteresseerd waren in een paar maanden intensieve gevechtstraining. In het begin van het militaire opleidingstraject worden soldaten al wegwijs gemaakt wat betreft het gebruiken van wapens, het verlenen van medische hulp en oriëntatie op het slagveld.

In zeker twintig gevallen hebben de Duitse diensten radicale moslims in het leger ontmaskerd. In zestig andere gevallen zijn er verdenkingen, en worden de soldaten in de gaten gehouden. Bovendien zijn voor zover bekend dertig voormalig militairen afgereisd naar Syrië en Irak. De inlichtingendienst zegt ‘bezorgd te zijn dat meer gewelddadige extremisten de IS-propaganda opvolgen’ en zich ook zullen aanmelden bij het leger.

Controles moeten strenger
Aspirant soldaten worden in Duitsland bij hun aanmelding normaliter niet gescreend. Pas als ze al militair zijn en er verdenkingen bestaan, grijpt de militaire inlichtingendienst in. Afgelopen jaar werden zo’n 50.000 onderzoeken gedaan, terwijl er ruim 177.000 soldaten zijn.

Na de onthulling wil de Duitse CDU-minister van Defensie, Ursula von der Leyen, dat toekomstige militairen strenger worden gecontroleerd op hun achtergrond. Het parlement buigt zich komende week over een speciale wet daarvoor, die vanaf de zomer 2017 in werking zou moeten treden.

Eerder werd bekend dat het Belgische leger met soortgelijke problemen kampt. Zo’n zestig soldaten vertoonden serieuze tekenen van radicalisering: ontslagen werden ze niet, omdat de Belgische grondwet vrijheid van godsdienst waarborgt, ook in het leger.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.