#American Dreamers

Profiterende Clinton vindt affaire Trump ‘enorm pijnlijk’

15 oktober 2016

De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton beweert ‘absoluut geen voldoening’ te halen uit de ontstane ophef rondom beschuldigingen van aanranding tegen haar rivaal Donald Trump. ‘Het is enorm pijnlijk, en schadelijk voor ons land’ zegt Clinton vrijdag (lokale tijd) tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Seattle.

Ze houdt zich in de media enigszins op de achtergrond, maar profiteert stiekem wel van de controverse rondom Trump.

‘Ik vind het enorm pijnlijk wat er gebeurt,’ zei ze tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Seattle. ‘Het is schadelijk voor ons land, en voor onze democratie, en het is een verschrikkelijke boodschap aan mensen hier in ons land en de rest van de wereld’.

Clinton heeft zich tot vrijdagnacht ogenschijnlijk bewust afzijdig gehouden van de affaire, en beperkte zich tot de uitspraak dat ze het nieuws wel zou willen uitzetten en ‘alleen nog maar naar kattengifjes’ zou willen kijken.

Dure tafelreservering

Daar kwam vrijdagnacht verandering in, toen ze de korte speech hield in een theater in Seattle. Het doel van de verkiezingsavondavond was hoofdzakelijk om geld voor haar campagne op te halen. Een tafelreservering in het enorme theater kostte tussen de 50 dollar en 27,000 dollar voor tien personen, schrijft The Seattle Times. Dat geld gaat naar de campagne van Clinton, die al bulkt van het geld met dank aan bijna 7.2 miljoen dollar aan donaties uit Washington.

Republikeinen in de staat Washington waren niet blij met haar dure bezoek: ‘Ze gebruikt Washington als pinautomaat,’ was de officiële verklaring van de lokale tak van de Republikeinen.

Deze week verschenen enkele mediaberichten waarin vrouwen aan het woord komen die zeggen te zijn aangerand door Trump. Hijzelf ontkent die aantijgingen in alle toonaarden: ‘ze willen onze beweging stoppen,’ zei hij na de laatste beschuldigingen, die vrijdagmiddag werden geuit door onder meer reality-persoonlijkheid Summer Zervos.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zervos werd naar eigen zeggen meerdere keren ongewenst gezoend toen ze hem sprak voor een nieuwe baan. Het doet veel voor de campagne van Clinton: de steun voor Trump is sinds de opkomst van de beschuldigingen in de meeste peilingen afgenomen.

Emotionele speech van Michelle Obama

First Lady Michelle Obama hield donderdag een emotionele speech tijdens een rally voor Clinton. Met trillende stem maakte ze duidelijk dat de ‘onaanvaardbare’ en ‘schandelijke’ uitspraken van de Republikeinse presidentskandidaat haar ‘tot in het diepste van haar ziel’ hebben geraakt’ en wel ‘op een manier die ze niet had voorzien’.

De uitlatingen van Trump – en de recentelijke verwijten dat hij zich ook daadwerkelijk schuldig heeft gemaakt aan aanrandingen – zorgen voor ‘seksueel roofzuchtig gedrag’ bij andere mannen. ‘Het is gruwelijk en angstaanjagend.’ De speech kon rekenen op brede steun op sociale media, waarbij veel gebruikers zich afvroegen of zij zich zelf niet kandidaat moet stellen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.