Trump eist rectificatie van ‘octopusverhaal’, dreigt met rechtszaak

13 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Trump zoent een flyer met de woorden 'Women voor Trump' tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Lakeland, Florida - Foto: AFP

Verschillende Amerikaanse media wekken de toorn van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. Hij ontkent de aantijgingen over aanranding die een aantal vrouwen tegen hem heeft geuit luidkeels.

Hij bijt op Twitter van zich af. Ook hebben zijn advocaten met een brief gedreigd een rechtszaak aan te spannen tegen The New York Times, de krant die het eerste beschuldigende artikel publiceerde.

Laster

‘Een lasterlijk verhaal,’ noemen Trumps advocaten het. Ze eisen rectificatie. Volgens de brief is het ‘vooral vanwege de timing van het artikel duidelijk dat The New York Times hier uit politieke motieven handelt’. De krant sprak eerder steun uit voor de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Het verhaal verscheen woensdag. Twee vrouwen zeggen daarin decennia geleden te zijn aangerand door Trump. De inmiddels 74-jarige Jessica Leeds vertelde de krant dat ze meer dan 30 jaar geleden in een vliegtuig door Trump zou zijn betast. ‘Hij leek wel een octopus. Zijn handen waren overal,’ was de meest beeldende quote uit het stuk.

De verkiezingsrace tussen Hillary Clinton en Donald Trump verveelt geen moment. Kom naar Elseviers derde verkiezingsavond!
AmericanDreamers_Beeld

Het gebeurde in hetzelfde jaar als de vorige week gelekte uitspraken van Trump. Daarin zegt hij, duidelijk hoorbaar op een bandje, dat hij vrouwen ‘in hun poes wil grijpen‘. De 70-jarige Republikeinse presidentskandidaat moest zich daarvoor telkens verdedigen in het tweede debat met Clinton, afgelopen zondag. Dit was ‘kleedkamerpraat’, zei hij toen er door de presentatoren naar werd gevraagd. ‘Ik heb respect voor vrouwen. Ik heb dit soort dingen nooit gedaan.’

Rachel Crooks was in 2005 een 22-jarige secretaresse in Trump Tower in New York. Naar eigen zeggen kwam ze Trump tegen bij de lift en stelde zich voor. Hij schudde haar eerst de hand, en gaf haar vervolgens twee zoenen op haar wang en een derde (ongevraagd) op haar mond, aldus Crooks.

Trump haalt uit op Twitter

‘Het nepverhaal in de falende New York Times is COMPLEET VERZONNEN,’ briest Trump donderdag op Twitter. ‘Door dezelfde mensen geschreven als het vorige ontkrachte verhaal over vrouwen’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook People Magazine kwam woensdag met een verhaal over een aanranding die jaren geleden zou hebben plaatsgevonden. Verslaggever Natasha Stoynoff beschreef in het verhaal een interview dat ze in 2005 had met Trump. Toen Trumps vrouw Melania even weg was, duwde hij Stoynoff tegen de muur en begon hij haar te zoenen, aldus de journaliste.

‘Waarom heeft de schrijver van het twaalf jaar oude artikel in People Magazine het ‘incident’ niet  in haar verhaal vermeld? Omdat het niet is gebeurd,’ is de repliek van Trump, die steeds meer in het nauw komt vanwege vermeende vrouwonvriendelijkheid.