Witte Huis: ‘Seksistische opmerking Trump geval van aanranding’

11 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Trump Foto: AFP

De seksistische uitlatingen van presidentskandidaat Donald Trump in 2005 ‘wijzen op een geval van aanranding’. Dat is althans het oordeel van het Witte Huis.

De persvoorlichter van het Witte Huis, Josh Earnest, zei dinsdag tegen de pers dat ‘president Obama de video zeer weerzinwekkend vindt, net als de meeste Amerikanen’. Het gaat om een video van elf jaar geleden, waarin Trump een aantal zeer vrouwonvriendelijke uitspraken doet.

‘Duidelijk dat opmerkingen aanranding bevatten’

Rik-niemann (1)Meepraten over de race naar het Witte Huis? Kom naar de derde Elsevier verkiezingsavond!

‘Mensen met allerlei verschillende denkbeelden hebben een heel duidelijk statement gemaakt dat deze opmerkingen aanranding bevatten,’ aldus Earnest. In de video geeft Trump aan dat hij vrouwen zonder goedkeuring wil betasten, en ‘in hun poes wil grijpen’. ‘Dat is waarom veel mensen van mening zijn dat deze uitlatingen moeten worden veroordeeld,’ aldus de woordvoerder.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De Democraten gooien daarmee olie op het vuur. Trump zou niet hebben geweten dat het gesprek werd opgenomen, maar de opmerkingen geven volgens het Democratische kamp aan hoe Trump over vrouwen denkt.

Ook tijdens het tweede presidentiële debat tussen Hillary Clinton en Trump werd de video veelvuldig besproken. Trump, die Bill Clinton beschuldigt van seksueel misbruik, ging volop in de verdediging, en hield vol dat het feit dat Clinton haar man verdedigt, veel erger is.

Republikeinen zeggen steun op

2016-10-11 10:39:34 This combination of photos shows Republican presidential nominee Donald Trump(R) on October 10, 2016 and Speaker of the House Paul Ryan, R-WI, on June 22, 2016. US House Speaker Paul Ryan, the nation's top elected Republican, told lawmakers October 10, 2016 he will no longer "defend" or campaign with presidential nominee Donald Trump, focusing instead on maintaining his party's majority in Congress. / AFP PHOTO / DESKTrump niet blij met Republikeinen, en prijst ‘Democratische loyaliteit’

Daar moest Clinton niets van weten: ‘Dit is precies wie Donald Trump is,’ zei de voormalige minister van Buitenlandse zaken. ‘We zien dat hij vrouwen beledigt, vrouwen uitscheldt, hun uiterlijk beoordeelt en hen een cijfer geeft tussen één en tien.’

Trump blijft de video afdoen als ‘kleedkamerpraat’, maar het schandaal blijft hem toch achtervolgen. Zo staakt Paul Ryan, fractievoorzitter van de Republikeinen, de campagne, en verdedigt Trump niet meer. Een reeks Republikeinen heeft hun steun voor Trump ingetrokken. De vastgoedmagnaat raasde op Twitter over zijn partijgenoten, en heeft zelfs aangegeven de ‘Democratische loyaliteit’ te bewonderen.