buitenland

Door azc’s is het Duitse Bautzen een ‘speeltuin van geweld’

15 september 2016Leestijd: 2 minuten

In het Duitse plaatsje Bautzen lopen de spanningen op. Deze week braken gevechten uit tussen migranten en Duitsers die protesteren tegen de asielzoekerscentra.

Zo’n tachtig Duitse mannen en vrouwen vochten tegen ongeveer twintig migranten, meldt Die Welt. Chaos brak uit nadat de migranten een bevel van de politie negeerden, en agressief reageerden op het verzoek een plein te verlaten.

Onrust door AZC’s

In de Saksische stad protesteren bewoners al lange tijd tegen de komst van migranten, vooral jonge mannen. Verspreid over Bautzen en buurstadje Niedergurig zijn vier AZC’s gebouwd, en die zorgen voor veel onrust. In februari werd een huis in brand gestoken dat werd gebouwd voor de opvang van migranten in Bautzen. De stad is ook de plaats waar in 2014 Pegida werd opgericht, uit protest ‘tegen de islamisering van Europa’.

Volgens de inwoners van de stad hadden de migranten het centrale plein overgenomen, en ‘bezetten’ zij de straten voor het winkelcentrum. Eerder deze week werd een 32-jarige bewoner met een glazen fles geraakt, waardoor er opstandjes uitbraken.

Agressieve reactie van migranten

Toen de politie de migranten vroeg het plein te verlaten, begonnen zij flessen en houten latten te gooien. Daarna probeerden de migranten te vluchten en werden snel achtervolgd door de ‘extreemrechtse’ Duitsers. ‘Laat ik heel duidelijk zijn: in onze staat heeft de politie een monopolie op geweld,’ aldus burgemeester Alexander Ahrens op zijn Facebook-pagina. ‘Daar kan geen twijfel over ontstaan. Ik ben woedend ik walg er werkelijk van.’

Volgens Ahrens is het de druppel. De migranten ‘bezetten’ al weken het plein, maar de recente chaos is ‘van een ander kaliber’, volgens de burgemeester. ‘We zullen ingrijpen. Bautzen kan geen speeltuin van geweld worden.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.