buitenland

Migranten in Calais vechten tot de dood

23 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

Een heftige vechtpartij tussen Afghaanse en Sudanese migranten in het provisorische tentenkamp de ‘Jungle’ in de Franse havenstad Calais. In de nacht van maandag op dinsdag ging een grote groep migranten met elkaar op de vuist, wat uiteindelijk een Sudanees van in de dertig het leven heeft gekost.

De afgelopen tijd is het kamp weer groeiende, iets wat tot schermutselingen, vechtpartijen en overlast leidt. Afgelopen nacht viel er niet alleen een dode, maar raakten ook nog eens vijftien andere migranten gewond, meldt de regionale krant La Voix du Nord.

Migranten verzamelen zich bij de snelweg

Lokale boeren hoorden in de vroege uurtjes geschreeuw en stelden de autoriteiten op de hoogte. De brandweer trof even later een zwaargewonde man aan in de buurt van de Jungle, op een veld in de buurt van de A16. Niet veel later overleed de Sudanees aan zijn verwondingen.

Op diezelfde plek verzamelen zich met regelmaat migranten, die daar hopen als verstekeling aan boord te gaan van een vrachtwagen om zo illegaal via de Kanaaltunnel de oversteek naar Groot-Brittannië te kunnen maken.

Naast de migranten die stiekem een vrachtwagen in klimmen, klagen vrachtwagenchauffeurs ook steeds vaker over bedreigingen. Migranten proberen vrachtwagens onder meer met wapens en vuurblokkades tot stoppen te dwingen en dan – met veel geduw en getrek onderling – de laadbak te betreden.

Waarschijnlijk is de Sudanees bij een dergelijke actie zo zwaar verwond dat hij overleed. Vorige maand vielen er ook al een dode en meerdere gewonden bij een vechtpartij tussen Afghaanse en (vermoedelijk) Sudanese asielzoekers.

De boeren die het geschreeuw hoorden, pleitten naar aanleiding van het incident opnieuw voor een avondklok voor migranten. Elke nacht dwalen zo’n ‘300-400 migranten’ door hun velden, klagen zij. ‘We ondervinden er veel hinder en schade van, maar dit is de eerste keer dat we ook een incident met een dode van zo dichtbij meemaken,’ aldus een boer.

Grootste aantal bewoners sinds opening Calais

Vrijdag bleek bovendien dat er op dit momenteel een recordaantal migranten gevestigd is in de Jungle. Een nieuwe telling laat zien dat het om zo’n 6.900 mensen gaat, het grootste aantal mensen sinds de opening van het kamp in het voorjaar van 2015. Hulporganisaties schatten het aantal nog hoger en spreken van meer dan 9.000 mensen.

In de herfst telden de autoriteiten 6.000 mensen in het kamp, en in maart dit jaar werd het kamp voor de helft ontruimd. Daarna gingen de aantallen omlaag, tot een kleine 4.500 in juni. Dat was het dieptepunt en zorgde voor hoop bij de autoriteiten, maar het aantal is inmiddels dus alweer drastisch toegenomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.