buitenland

Pegida-leider lanceert politieke partij, wil AfD helpen

18 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Lutz Bachmann, de oprichter en voorman van de Duitse beweging Pegida, gaat zijn eigen politieke partij oprichten. Hij bij de komende verkiezingen uit de weg gaan voor de rechtse partij Alternative für Deutschland (AfD).

pegidaaNederlandse Pegida-leider vraagt online hulp bij het jagen op migranten

Het stichtingsverdrag is al getekend. De ‘Vrijheidlievende Direct-democratische Volkspartij’ (FDDV) is een feit. Van Bachmann werd al langere tijd verwacht dat hij een partij op zou zetten, en per 13 juni doet zijn beweging officieel mee in de politiek. Dat meldde hij in de Pegida-nieuwsbrief.

AfD strategisch helpen

De beweging heeft direct concurrentie. Anti-immigratiepartij AfD, met vergelijkbare standpunten, wint sterk aan populariteit. Volgens Bachmann zullen de partijen elkaar echter niet in de weg zitten, maar juist helpen. ‘Wij zullen AfD steunen bij de volgende Bondsdagverkiezing en slechts in een beperkt aantal districten of kieskringen kandidaten voordragen.’

Zo hoopt Bachmann met behulp van AfD ook politiek actief worden. Hij werkt al een jaar aan een ‘parlementaire tak’ van Pegida. De activist gaf nog geen details vrij over hoe de partij eruit zal zien en noemde ook verder geen andere betrokkenen. Voormalig Pegida-kopstuk Tatjana Festerling werd eerder de deur gewezen nadat zij zich niet aan de regels had gehouden. Festerling zou ook weinig zien in Pegida als politieke partij.

Beweging tegen islamisering

De beweging, voluit Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland, werd in oktober 2014 opgericht. Door de enorme migratiestroom naar Europa in 2015 won de beweging aan populariteit.

Ook het grote aantal islamitische migranten en de gebeurtenissen in Keulen tijdens de jaarwisseling zorgen voor woede onder de Duitsers, waardoor partijen als AfD en Pegida aan populariteit winnen. De twee partijen zullen het de Duitse Christelijk Democratische Unie (CDU) van Angela Merkel lastig maken tijdens de Bondsdagverkiezingen. Die verkiezingen worden in oktober 2017 gehouden. Eurosceptische en sterk rechtse partijen worden verwacht een mokerslag te slaan.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.