nederland

Bouw azc’s gaat door, ondanks afname migratiestroom

26 augustus 2016

Er worden nog volop asielzoekerscentra gebouwd in Nederland, ondanks het feit dat de migrantenstroom gestaag afneemt. Provincies willen ‘niet voor verassingen komen te staan’, maar de azc’s zullen waarschijnlijk leeg blijven staan.

overzicht_capaciteit_augustus_2016_met_titel1
Bezetting azc’s in Nederland (COA)

Dat meldt De Telegraaf op basis van een rondgang door het land. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) hoopt leegstand van de centra tegen te gaan en roept gemeenten en provincies op de bouw te pauzeren. De autoriteiten bereiden zich nog steeds voor op zo’n 60.000 nieuwe migranten dit jaar, terwijl er in de eerste helft zo’n 14.000 het land zijn binnengekomen.

Migratiestroom hangt af van Turkije-deal

Hoe de asielstroom zich zal ontwikkelen, hangt volgens het COA af van de deal tussen de Europese Unie (EU) en Turkije. Als deze migratiedeal standhoudt, zal de migratiestroom in vergelijking met vorig jaar laag blijven, maar als de overeenkomst uiteenvalt, neemt het aantal migranten dat naar Nederland komt, waarschijnlijk fors toe.

Volgens berekeningen van De Telegraaf is de leegstand in azc’s verdubbeld sinds mei en staat 40 procent van de bedden tegenwoordig leeg. Hoewel de migrantenstroom afneemt in Nederland, geeft onder anderen Italië aan dat het nog steeds kampt met problemen door bootmigranten die in het land aankomen.

Een miljoen naar vrijwilligersbanen voor asielzoekers

Eenmaal in Nederland, komen asielzoekers vaak moeilijk aan een baan. Het ministerie van Sociale Zaken besloot in augustus een miljoen euro te investeren in het creëren van vrijwilligersbanen voor migranten. Het plan moet niet alleen integratie bespoedigen maar ook sociale onrust voorkomen.

Over ruim twee jaar moeten 25 gemeenten vrijwilligersbanen aanbieden aan asielzoekers. In totaal gaat het om zo’n 14.000 klussen bij welzijnsorganisaties, meldt het ministerie zaterdag. Er mag in geen geval betaald worden voor het werk, en het mag ook geen betaald werk vervangen. Daar moet het UWV op gaan toezien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.