buitenland

Sarkozy: ‘Mag boerkiniverbod niet? Dan passen we grondwet aan’

29 augustus 2016

De Franse ex-president Nicolas Sarkozy wil een grondwetswijziging doorvoeren zodat het boerkiniverbod in de grondwet past. Hij zegt die belofte te maken als hij de Franse presidentsverkiezingen volgend jaar wint.

Sarkozy (61) reageert daarmee op het oordeel van de Franse Raad van State, die vrijdag bepaalde dat een verbod op het verhullende kledingstuk tegen de grondwet ingaat. ‘Een serieuze inbreuk op de fundamentele vrijheden,’ noemde de Raad het verbod.

Kritiek op besluit Raad van State

Sarkozy heeft stevige kritiek op het besluit. ‘De Raad van State heeft het over vrijheid, vrijheid, steeds weer vrijheid, maar wat is vrijheid als er een tirannie van de minderheden heerst?’ zei hij in een interview met de Franse radiozender RTL.

Hij zegt een wetswijziging te willen doorvoeren die zich specifiek richt op ‘vrouwen die een boerkini dragen op het strand of in zwembaden’. Op de vraag of dat niet tegen de grondwet ingaat, antwoordt hij dat de grondwet dan veranderd moet worden. ‘We hebben hem al zo’n 30 keer aangepast, het is verder geen probleem,’ aldus Sarkozy.

Sarkozy verwerpt kritiek op boerkiniverbod

De Franse regering is verdeeld over het boerkiniverbod. Waar premier Manuel Valls eerder heel duidelijk was in zijn steun voor een verbod, is de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve terughoudend. Volgens hem zou een verbod de spanningen tussen bevolkingsgroepen alleen maar doen toenemen. Ook is hij niet overtuigd van de effectiviteit en noodzaak van de maatregel.

Sarkozy verwerpt de uitspraak van Cazeneuve. De spanning in het land wordt volgens hem veroorzaakt door ‘het gebrek aan autoriteit en regels in dit land’. Hij zegt dat vrouwen op het strand het recht hebben aan te trekken wat ze zelf willen, maar dat ‘we hier in Frankrijk vrouwen niet opsluiten achter een laag stof’.

Hervorming van islam is speerpunt van campagne Sarkozy

De centrumrechtse politicus kondigde eerder al aan dat de hervorming van de islam in Frankrijk een van de speerpunten wordt tijdens zijn campagne voor het presidentschap. Sarkozy, zelf katholiek, betoogt dat de katholieke kerk al de nodige transities heeft doorgemaakt, waarmee hij verwijst naar het ontstaan van de scheiding tussen kerk en staat. Sarkozy stelt dat de islam geen uitzonderingspositie mag hebben, terwijl andere religies de regels wel dienen te respecteren.

Sarkozy zal het naar verwachting niet makkelijk krijgen tijdens de verkiezingen. Eerst moet hij zelfs door de voorverkiezingen heen komen en dertien andere Républicains-politici hebben hun kandidatuur aangekondigd. De grootste tegenstander van Sarkozy in november, tijdens de voorverkiezingen, is oud-premier Alain Juppe.

Hoewel Sarkozy het in de peilingen van de huidige president Hollande lijkt te winnen, is er sprake van populariteit onder populistische en eurosceptische partijen in Frankrijk. De leider van Front National, Marine Le Pen zou wel eens roet in het eten van de oud-president kunnen gooien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.